Efter tre år på vift i Finland och Helsingborg skulle Mika Kohonen komma hem. Till familjen i Alsike och till de tidigare lagkompisarna i Storvreta, som han var en del av under tio långa år, de flesta framgångsrika. Så var det alltså tänkt. Men nu bor han i stället tillsammans med lillebror Mikko hemma i föräldrahemmet i Vaajakoski strax utanför Jyväskylä och spelar för moderklubben Happee.

– Jag var inställd på att bo hemma (med familjen) men när jag var över till Finland ställde de frågan om jag inte ville komma och träna. Och inför den andra träningen undrade de om jag kunde komma någon halvtimme tidigare, berättar Mika Kohonen efter att hans Finland just besegrat Schweiz med 4–3 efter straffläggning i Euro Floorball Tour i IFU Arena.

Happee ville se den förlorade sonen tillbaka i laget. Och så blev det. Men det var ju inte så det var tänkt. UNT berättade redan vid årsskiftet om uppgifter som sade att Kohonen var på väg tillbaka till Storvreta till denna säsong. Och uppgifterna stämde.

Artikelbild

| Mika Kohonen hade hoppats att få återförenas med sina gamla lagkompisar i Storvreta.

– Jag var ju inställd på att spela med Storvreta, säger han.

Exakt vad som hände under resans gång vill han inte gå in på och han säger sig inte veta riktigt heller.

– Det var en konstig process. Bland det konstigaste jag varit med om i min karriär. Allting var ju solklart ...

Du hade gärna avslutat i Storvreta?

– Det är klart och det är ingen tvekan om att jag hade tagit en tröja. Jag vet inte vad som hände.

När kontakten med Storvreta bröts pratade han med några ytterligare svenska klubbar innan det till slut blev klart med i spel med Happee. Nu gör han sin fjärde raka säsong borta från familjen.

– Allt hände väldigt snabbt men hela familjen var enad om att det skulle vara nåt vackert i att avsluta i klubben där jag började. Nu njuter jag så mycket det går.

Under EFT är han tillbaka i det finska landslaget för första gången på nästan ett år. Han var uttagen till en turnering i april men då var han sjuk. Det givna målet med turneringen i Uppsala är att spela till sig en plats till ännu ett VM, det i Prag i Tjeckien i december.

– Det är kul att vara här och tävla om platserna. Det är hård konkurrens men min inställning är ju att man är med så länge man spelar.

Mot Schweiz var han back och spelade "point" i powerplay. I Happee tror han att han kommer variera mellan backspel och sin ordinarie centerroll.

– Det är upp och ned. Vi har ett ungt talangfullt lag med mycket spel i oss men vi släpper till lite väl enkla mål. det är en process, säger han om spelet med moderklubben i den finska ligan.