-Det känns oerhört skönt, och på det sättet vi gör det också. Finland var aldrig nära, sade förbundskapt Franco Bergman till TV4.

Sverige har i de senaste VM-turneringarna haft det riktigt tufft i semifinalspelet, i fjol krävdes det till exempel förlängning och straffar för att ta sig till final, men i Vänersborg var det inte spännande särskilt länge.

Bergman hade uppenbart hittat ett motdrag mot det låga, kompakta finländska försvaret. Svenskarna både sköt från distans och kom runt på kanterna samt skaffade sig hörnor eller gjorde fina inspel rakt framför mål.

Efter sju minuter stod det redan 2-0 efter två hörnmål och när sedan Stefan Erixon trampade runt på högerkanten och spelade fram Jonas Edling till 3-0 kändes segern mer eller mindre klar.

Inte ens när finländarna reducerat till 2-4 i början på den andra halvleken blev det darrigt. I anfallet efter sköt Patrik Nilsson in ett av sina fyra mål, denna gång från en halvmeter, och då gick luften ur finländarna.

Roligast i övrigt var att backen Daniel Välitalo bröt ett finländskt anfall, inte hittade någon att spela till trots att han letade och i stället själv åkte igenom det finländska laget och lyfte in 6-2.

-Jag vet inte om det var så mycket att säga om, sade Välitalo till TV4 och fortsatte:
-Jag kände mig rätt ensam, drog åt sidan för att vänta in en polare. Sedan snubblade jag vidare, sade Edsbynspelaren som efter "snubblandet" tryckte in bollen.

Nu väntar final mot Ryssland.

-Vi har mycket bra att ta med oss både från den här matchen och tidigare matcher.

Finalen spelas i morgon, avslag 15.30.

-Vi kommer möta ännu mer laddade ryssar i morgon än i torsdagsmatchen, säger Bergman.