Det var på en världstour-tävling i kanadensiska Québec som olyckan var framme för en dryg månad sedan i disciplinen freestyle mountainbike.

– Jag bröt foten under ett åk där. Det var tungt och där förvann även världsmästartiteln för mig, säger Martin Söderström som slutade tvåa i VM-totalen i fjol.

I stället för att delta själv har Uppsalacyklisten fått mer att säga till i byggandet av banan.

– Vi är faktiskt där nu och snackar vinklar och höjder och hastigheter. Det ser väldigt ljust ut. Det är bra att vi har haft tävlingen ett år tidigare och vet vad vi vill förbättra, sa Martin Söderström under onsdagen.

Hur kommer det se ut i år?

– Det blir lite högre ramper med högre flygturer, så det kommer att bli lite galnare. Det är bättre byggt för stora tricks i år.

Tävlingbanan består av en ramp som är runt 80 meter med lång med tre stycken hopp, varav det högsta gör att deltagarna kommer att flyga upp emot 15 meter över Dag Hammarskjölds väg.

Förra året kom det, enligt arrangören, riktigt bra med folk till Uppsala slotts borggård för att se den spektakulära tävlingen där mountainbike-cyklisterna göra sina hopptricks.

– Det blev väldigt lyckat med publik och bra respons. Vi bestämde oss snabbt för att köra i år igen. Blir det bra uppslutning även i år så lär det bli en fortsättning nästa år.

Vem ser du som favorit i tävlingen?

– För det första har vi Anton Thelander från Uppsala som lyckades plocka hem hela tävlingen förra året, vilket var imponerade med nästan hela värdseliten på plats. Sedan har vi en kille som heter Szymon Godziek som är duktig och kommer från en seger på världstouren och som säkert kommer att bjuda på några sjuka grejer. Sedan har ytterligare ett tiotal världsåkare med i startfältet, säger Martin Söderström.