När UNT besökte en av IK Rex gemensamma träningar föll snön ymnigt över Ottarsborgs idrottsplats i Vendel. Det passade bra för skidåkarna i IK Rex som samlats för träning. Det handlade en hel del om löpträning visserligen, men snön lockade till lek bland 30-talet åkare i olika åldrar.

– Vi är ett glatt gäng som vill få Vendel med omnejd att röra på sig. Vi tränar tillsammans, gammal som ung. Det är nog inte så många klubbar som tränar så som vi gör, säger Pär Ohlström som är skidsektionens ordförande, tillika tränare.

Klubben tränar året runt och finns för att stärka gemenskapen på orten. Om vintern åks många varv i Ottarsborgs 2,5 kilometer långa elljusspår och under sommaren är det löpning och cykling som gäller.

Artikelbild

| Ledargestalt. Pär Ohlström är IK Rex skidsektions ordförande, tillika tränare.

Skidsektionen är bara en del av klubbens verksamhet, där motionärer får chans att hålla i gång och där ungdomar får tillfälle att leka och prova på hur det är att tävla.

Skidsektionen anordnar tillsammans med andra klubbar även ett flertal träningsläger under året. Ju äldre man blir, desto fler aktiviteter och träningsläger får man chans att delta på. Nyligen kom man hem ifrån ett fem dagar långt läger i Bruksvallarna.

– Framför allt åker vi dit för att få snö­garanti och så har vi gjort de senaste tio åren. Drygt 50 personer i åldrarna åtta till 60 år var med. Vi bodde precis intill skidspåret, säger Pär Ohlström.

En av dem som var med på lägret var Åsa Sandberg. Hon har två barn som är aktiva i klubben och hon är numera också aktiv själv.

Artikelbild

| Satsar. Olof Borell och Kristian Tufvesson satsar på Vasaloppet i mars.

– Detta är ett sätt för mig att ge tillbaka till klubben för det som mina barn får. De hittar på så många aktiviteter ihop.

På lägret hjälpte Åsa till med att laga all mat till de aktiva.

– Vi lagade köttbullar och potatis, korv stroganoff och mycket pasta. Enkel mat som går snabbt att fixa.

På en soffa i klubbhuset på Ottarsborg sitter ungdomarna Elias Eklund, Julius Eklund, Simon Sandberg och Lukas Karlberg. De är laddade inför träningen.

– Det är kul att träna och åka skidor, för man får bra kondition, säger Julius Eklund.

– Och så får man chans att tävla. I mars ska jag vara med i en distriktstävling inför Ica-cupen, fyller Simon Sandberg i, som berättar att han åkt skidor i sex år.

Att ungdomarna ska få prova på att tävla är viktigt, menar Pär Ohlström som även poängterar vikten av att hjälpa de som vill satsa. Klubben har ett antal talanger som de försöker stödja så gott de kan.

– Det är dock svårt att hålla kvar juniorerna när skidgymnasium på andra orter lockar. Därför är våra seniorer och motionärer viktiga för att få verksamheten att gå runt.

En av dem är Olof Borell som åkt Vasaloppet tre gånger och nu har barn som är aktiva i klubben. Det som motiverar honom är gemenskapen.

– Det är lättare att träna tillsammans än att bestämma sig för att gå ut och träna ensam. Rex är en aktiv klubb med många möjligheter, säger han.

Olof har inte bestämt sig för om han ska åka Vasaloppet nästa år eller inte. En som däremot satsar är Kristian Tufvesson.

– Jag var aktiv för fem, sex år sedan, men siktar nu på comeback. I våras hade jag målet att slå min bror på Lidingö­loppet. Det gick bra, så nu är målet att komma topp 500 i Vasa­loppet.

IK Rex har ett gott facit från nämnda skidtävling med flera fina placeringar bland de 500 bästa genom åren. Under Vasaloppsveckan har man bott på samma ställe strax norr om Sälen sedan 1964, och det är ett stort gäng som åker upp.

– Målet är att få 70 åkare i mål sett till alla lopp under Sommar- och Vintervasan 2018. Av dessa kommer drygt 20 tävla i det ordinarie Vasaloppet. Till det kommer ett gäng som hjälper till med att valla och serva, säger Pär Ohlström.

IK Rex arrangerar även tävlingar och förutom skidtävlingen Rexaracet, som de hoppas kunna genomföra på onsdag 27 december, firar klassiska Ottarsloppet 50 år på Kristi himmelfärds dag i maj i år.

Dagen med löpning, cykling och skidåkning (!) är en familjefest som Pär Ohlström redan i dag kan se framemot.

– Vi sparar snö under ett plasttäcke som vi sedan använder för att göra en spektakulär sprinttävling. Vi jobbar på att få hit ett känt namn inom skidvärlden, men vem det är kan jag inte avslöja än.