Å ena sidan står krafter som önskar sopa så mycket som möjligt under mattan och slippa fokus på vad som händer bakom kulisserna, å andra sidan krafter som en gång för alla vill markera att det får vara slut på mygel.

Det är Uppsala kommun vs idrotten.

Vid sidan står vi – Uppsalas befolkning – och tittar på. Vi blir yra, det snurrar i skallen. Vem sjutton ska vi tro på?

Vi kan alla slå fast att frågan är betydligt större än att två omklädningsrum har blivit tre på nya Studenternas. Det handlar om trovärdighet, tillförlitlighet och samsyn.

Ni kan det här nu, men om någon missat det gör vi en lång historia kort:

Mats Norrbom på statsbyggnadsförvaltningen säger till UNT att det alltid har varit meningen att det ska vara tre hemvister från förvaltningens sida, och idrotts- och fritidsnämndens ordförande Rickard Malmström (MP) är inne på samma linje.

De är fullständigt chanslösa här och har blivit hårt ansatta och snudd på odugligförklarade, framför allt i sociala medier.

Ritningarna som både Sirius fotboll och Uppsala fotboll har byggt sin kommande värld efter visar nämligen med all önskvärd tydlighet att nya Studenternas var tänkt att innehålla två hemvister (ett för herr och ett för dam), samt ett gym.

Historien blir extra krånglig när Sportfastigheters vd Eva Sterte säger detsamma i det centerpartistiska kommunalrådet Stefan Hannas podcast. Där menar Eva Sterte att man måste tänka om i bygget om två hemvister ska bli tre.

Någon har bevisligen tänkt om utan att bjuda in samtliga parter i målet.

Det finns inga indikationer på att fotbollsklubbarna ljuger då ritningar bevisar deras sak, och min känsla är i så fall ett högst tvivelaktigt agerande från Uppsala kommuns sida som väcker en viktig fråga om kommunikation.

Vem säger vad och till vem. Och varför.

Många passningar har skickats via media de senaste dagarna, men den som äger bollen är trots allt – Dalkurds FF.

De är klara för fotbollsallsvenskan 2018 och det är en enorm prestation, en historisk bedrift. Mitt i firandet inser de dock att de inte kan spela sina allsvenska matcher på Domnarvsvallen i Borlänge.

Representanter från klubben har sedan förra sommaren diskuterat en flytt till Uppsala och i september kunde UNT avslöja att diskussionen åter är igång och att Dalkurds krav är att få träningstillgång till Lötens IP och en hemvist när nya Studenternas står klar 2020.

Uppsala kommun har hela tiden sagt ”välkommen hit, välkommen hem”, till skillnad från till exempel Stockholm. Expressen kunde förra veckan berätta att Dalkurd skickat en förfrågan till Stockholms stads idrottsförvaltning om att spela på Brommapojkarnas hemmaarena Grimsta IP kommande säsong, men att man fått avslag på förfrågan, med svaret: ”Vi vill verkligen säkra att nyttjandet av planer i första hand går att lösa för Stockholms egna lag”

Här går Sirius fotboll i clinch med Uppsala kommun. Sirius känner sig förfördelade, då deras egen verksamhet inte kan bedrivas på ett prickfritt sätt på Uppsalas kommuns anläggningar. Missnöjet sitter där som en djup tagg och just nu finns det bara ett sätt att plocka ut den, genom att öppet visa sin frustration.

Jag själv kan inte med full kraft säga att jag är helt emot att Dalkurd välkomnas till Uppsala och nya Studenternas. Djurgården och Hammarby kan bevisligen dela på Tele2 Arena i Stockholm, och två allsvenska lag i Uppsala är bättre än ett. Skillnaden som finns är att Djurgården och Hammarby bara spelar på Tele2 Arena och har olika hemvister i Kaknäs respektive Årsta IP. På nya Studenternas är det tänkt att både Sirius, Uppsala Fotboll och Dalkurd ska ha sina hemvister.

Det är en utmanande tanke, men det som framför allt utmanar är tillvägagångssättet, smusslandet och bristen på raka besked som lämnar en fadd eftersmak.

Sirius fotboll kommer inte låta någon av de inblandade i Uppsala kommun komma undan, och det är svårt att bara glömma och gå vidare.

Om Uppsala kommun menar allvar med sin önskan om att ha två allsvenska lag i Uppsala? Ge Dalkurd då tillgång till Österängens IP och se till att omklädningsrum och utrymmen finns i anslutning till den träningsarenan. Då görs dessutom en indirekt satsning för övriga aktörer på Österängen, som Uppsala 86ers, på en och samma gång.

Bollen är Dalkurds och oavsett vilket besked de lämnar till Svenska fotbollförbundet kommer diskussionen ha sin gång i månader framöver och yxan faller inte på länge.