Anders Wallin blev i december invald som förste vice ordförande i idrotts- och fritidsnämnden i Uppsala kommun. Som ett led av det nya uppdraget i Liberalernas namn avgick Anders Wallin som ordförande för Uppsala Basket herr, en nygammal post han hann sitta på i två månader.

– Det blir ju en jävsituation. Jag kommer naturligtvis fortsätta att brinna för klubben, men jag kan inte sitta kvar som ordförande, sade Wallin till UNT i december.

Uppsala Baskets extra föreningsstämma som hölls strax före jul sköts upp när punkten om när valet av en ny ordförande skulle ske. Valberedningen hade där och då inte hunnit hittat någon ersättare.

Artikelbild

| Jan Nordström är vice ordförande i Uppsala Basket herr.

– Valberedningen behövde helt enkelt mer tid för att skaka fram namn, säger vice ordföranden Jan Nordström inför torsdagen när de återöppnar sitt ajournerade årsmöte.

Hur ser förutsättningarna ut att bilda en stark styrelse?

– Det finns många bra namn i Uppsala som är intresserade av basket och som hjälper till då och då, men att ta en ledande roll i en styrelse är svårare.

Staffan Söderqvist som tillsammans med den förre ordföranden Daniel Fixelius leder valberedningens arbete vill inte föregå torsdagens föreningsstämma, men konstaterar:

Artikelbild

| Johan Immelgård lämnar sin tjänst som klubbdirektör i Uppsala Basket herr.

– Rent generellt är det svårt att få folk att jobba ideellt i en förening. Det gäller inte bara en styrelse utan det gäller också funktionärsstaben på matcher som jag har hand om, det är inte så lätt att få folk att ställa upp, säger Staffan Söderqvist.

De senaste säsongerna har varit turbulenta för Uppsala Baskets herrlag och under årets säsong har laget bara vunnit en enda match. Allt talar för att klubben för första gången någonsin tvingas lämna högsta serien för att i stället börja om i superettan.

Vilka som kommer att leda klubben i dess nya resa är oklart, och inte bara på styrelsenivå. Klubbdirektören Johan Immelgård, som anställdes under sommaren, lämnar nämligen sin post med omedelbar verkan.

– Det fanns ett datum i hans avtal där det gick att bryta och vi valde tillsammans att göra så, säger Jan Nordström.

– Vi har haft svårt att hitta den rätta organisationen, vi måste formera om oss och göra det på rätt sätt på alla håll. Vem ska leda marknadsorganisationen, vem ska ha kontakten med ungdomsföreningen … Det har varit svårt att hitta rätt organisatoriskt för oss, säger Jan Nordström.