Erik Adielsson kostade på sig att tappa 40 meter i starten men Very Kronos vann ändå väldigt enkelt.

Very Kronos har alltid haft rykte om sig att vara en topphäst. Han visade sin enorma kapacitet vid seger i kriterieuttagning den 17 september på Solvalla. Då besegrade han blivande vinnaren Villiam, körd av Jorma Kontio.

Men i kriteriefinalen, med fyra miljoner kronor till vinnaren, blev det galopp och diskvalificering.

Det var en hemsk upplevelse för alla inblandade och just då var man förkrossad. Men med lite distans så är det ju hästsport och någon katastrof är det ju inte tal om. Det var skönt att han skötte sig i dag och kunde vinna. Det är en väldigt bra häst, en av de bästa treåringar som jag har kört, sade Erik Adielsson.

"Blev väldigt enkelt"

Adielsson tog en ”safety start” med Very Kronos. När starten gick hade ekipaget 30-40 meter fram till det övriga fältet. Efter ett knappt varv var man ändå framme utvändigt om ledaren.

Han har en enorm kapacitet. Jag visade honom pisken på sista långsidan och det sa bara pang så fick vi en halv längds övertag på Björn Goops häst (Chianti). Sedan försvann han på upploppet och det blev väldigt enkelt, sade en imponerad Adielsson.

Tränaren Svante Båth var belåten efter vinsten, men blev en aning nervös när Adielsson lämnade ett så långt handikapp till de övriga i starten.

Men jätteskönt att se honom (Very Kronos) vinna. Det är en väldigt bra häst.

Var extra pigg

Nadal Broline har gjort 37 starter i tuff konkurrens och har aldrig varit oplacerad. Han vann sitt första rikstotolopp i december 2014. På Sundbyholmstravet i Eskilstuna kom den tolfte V75-vinsten och den fjärde i Gulddivisionen.

Ulf Ohlsson bjöd sjuåringen på ett perfekt lopp som tvåa i andraspår. Över upploppet hade man koll på övriga fältet och segern blev rätt så enkelt. Tiden var 1.10,8/1 640 m auto, väldigt bra med tanke på den regntunga banan.

Han gör ju egentligen bara bra lopp men i dag var han extra pigg. Det kändes bra hela vägen och det fanns lite krafter kvar i mål, sade Ulf Ohlsson, klar etta i den svenska kuskligan med 303 segrar. Över ett hundra segrar fler än tvåan Örjan Kihlström.

Blev biten

I fredags kväll var Ohlsson inblandad i en otäck situation vid tävlingar i Umeå. I spets blev han biten i axeln av hästen som låg bakom.

Jag har väl kört över 40 000 lopp och aldrig varit med om något liknande. Det gjorde rejält ont och det blev ett köttsår. Jag trodde att det skulle vara mer ont i dag men det har gått riktigt bra att köra, sade Solvallakusken.