"Vi är nöjda med skiljedomen"

Soccer Soldier fick rätt mot Sirius hos skiljenämnden. Klubbens ombud Martin Klette tror chanserna att få hela beloppet är goda.

Kingsley Sarfo såldes av Sirius till Malmö FF.

Kingsley Sarfo såldes av Sirius till Malmö FF.

Foto: Robert Henriksson/TT

Fotboll2019-11-14 22:05

Som UNT kunde berätta under onsdagen så fick Soccer Soldier rätt mot Sirius hos Svenska Fotbollförbundets skiljenämnd. Tvisten mellan parterna har pågått sedan 2017 och rör huruvida det avtal som Soccer Soldier hade med Sirius angående Kingsley Sarfo var giltigt eller inte. Avtalet är nu giltigt och nu fortsätter processen om hur mycket pengar Soccer Soldier ska ha av de 12,6 netto som Sirius fick för Kingsley Sarfo. 

– Vi är nöjda med skiljedomen som är en så kallad mellandom. Det innebär att hela tvisten inte är prövad i sak ännu men skiljedomen har som jag ser det stor betydelse för utgången av tvisten i sin helhet. Inom juridiken brukar man säga att det är en sak att ha rätt och en annan sak att få rätt. Jag har alltid varit övertygad om att Soccer Soldiers FC har rätt men jag har aldrig varit helt säker på att vi skulle få rätt. Därför känns det som att rättvisan vann en viktig delseger, skriver Soccer Soldiers ombud Martin Klette i ett mejl till UNT.

Sirius ordförande Ove Sjöblom sade till UNT under onsdagen att Sirius begär jämkning och att man därmed inte ska behöva betala ut alla miljoner som omfattas av avtalet. 

– Jag har svårt att se att det skulle finnas några skäl till jämkning och det är inget som deras ombud har preciserat heller under den långa tid tvisten har handlagts i skiljenämnden, skriver Klette.

Något som dock är omtvistat är hur mycket pengar Sirius egentligen fick för Kingsley Sarfo. Varken Sirius eller Malmö FF har lämnat ut det avtal som klubbarna skrev med varandra, men enligt en inlämnad uppgift till Svenska Fotbollförbundet 2017 så var nettointäkten 12,6 miljoner kronor.

– Enligt den e-mailkorrespondens vi har fått tag på mellan Jens T Andersson i IK Sirius och Daniel Andersson i MFF har ersättningen varit minst 13 miljoner kronor. Kanske mer. Det är därför vi vill ta del av det slutliga avtalet.

I nästa steg kommer Klette att försöka få tag på avtalet mellan Sirius och Malmö för att kunna precisera hur mycket pengar som Soccer Soldiers ska få.

– Mellandomen innebär att det ser positivt ut med en vinnande utgång av tvisten i sin helhet men det skall understrykas att Soccer Soldiers FC inte har vunnit några pengar ännu. Nästa steg blir att få del av det avtal mellan MFF och IK Sirius  som de två klubbarna hittills inte har velat lämna ut.

UNT har varit i kontakt med Sirius ordförande Ove Sjöblom som inte vill kommentera artikeln utan hänvisar till den rättsliga processen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!