I den 61:a minuten skjöt inhopparen Jakob Johansson 1–0 till Sverige i VM-kvalets playoffmatch mot Italien på Friends arena i Solna.

Mittfältaren hann bara vara på planen några minuter efter att ha blivit inbytt mot Albin Ekdal innan han satte ledningsmålet.

Johansson fick bollen strax utanför straffområdet och sköt ett pressat skott som gick via en spelare och in i nätet bakom den italienske målvakten Gianluigi Buffon.

Artikelbild

Sverige inledde matchen i hårt tempo och hög press, men det var Italien som hade den första klara målchansen – en nick tätt utanför av Andrea Belloti. Strax därpå sköt Ola Toivonen ett lågt skott nära Buffons högra stolpe.

– Sverige spelar modigt och med en positiv energi, sade Kanal 5:s expertkommentator Kim Källström i halvtidspausen.

– Det är imponerande hur starkt Sverige är i det fysiska spelet, fortsatte ex-landslagsspelaren.

På slutet tryckte Italien på för en kvittering, men skapade inte så mycket. Dock hade man ett rykande skott i stolpen under andra halvlekens första hälft.

Artikelbild

I och med den svenska segern är Italien tvingat att anfalla i returen på måndag. Skulle Sverige göra ett mål måste Italien göra minst tre för att nå VM i Ryssland nästa år.

Det negativa: Albin Ekdal skadade sig och är ett frågetecken till returen i Milano.Det positiva: Att det var just inhopparen Jakob Johansson som satte det avgörande målet.När Albin Ekdal, som dras med ständiga ryggsmärtor, gav klartecken för spel valde förbundskapten Janne Andersson att göra en ändring på svenska mittfältet.Ut med den senaste startspelaren Jakob Johansson, in med Ekdal.Det var ett skifte som höll i 57 minuter.Då sjönk Ekdal ner på gräset, lade sig på rygg och visade att han hade spelat färdigt. Mittfältaren gick sedan rakt in i omklädningsrummet för snabb behandling – och frågan är nu om han kan spela returen på San Siro i Milano på måndag. (TT)