Efter att ha konfirmerats hängde ett gäng killar kvar vid kyrkan på Vindhem. Där fick man senare överta en lokal och det var där man startade vad Kenneth Mellin säger vara vad som måste ha varit den tidens största glasinsamling i Uppsala.
– Vi visste inte hur vi skulle klara av att ta hand om alltihopa, säger Mellin.

Med det hårda slitet gav något tillbaka. För av tomglasen fick man ihop tillräckligt med pengar för att kunna köpa de allra första bandytröjorna, som man lät tillverkas av en firma i Björklinge. För det var bandy som gällde i början för Kenneth Mellin och övriga grundare av föreningen; Bosse Lundell, Urban Levin, Åke Österberg, Stig Lindqvist och Bosse Almkvist.

Året var 1963 när Vindhemspojkarna blev en förening men då hade man redan hållit i gång ett par år i korpserien och i UNT-cupen.
Första matchen spelades på bortaplan. Mot Vide på Valloxens is.
– Vi fick stryk med 15–0 och jag minns att man inte fick stå i mål på hörnorna för isen var inte så stark, säger Mellin, som var den som skötte värvandet när man behövde få in friskt blod utifrån.
– Jag gick alltid med övergångshandlingar i bakfickan, speciellt på Folkets Hus, där skrev många på, berättar han.

1965 bestämdes att man skulle ta upp fotboll på programmet. Först för herrar, men några år senare även för damerna och 1970 drogs även ungdomslag i gång.

1986 kom några tjejer och ville spela landhockey – och VP hakade på. Bara tre år senare hade laget bärgat två SM-guld (1988 och 89) och kvalificerat sig för Europacupspel. Övriga idrotter som VP har haft genom åren är bowling, innebandy och biljard (!).

Som i alla klubbar går det upp och ned. När VP var som störst, i mitten av 70-talet hade man inte mindre än 35 lag i seriespel. 2004 gick bandylaget upp i allsvenskan, bara för att sedan tacka nej till platsen och strax senare lägga ned bandyverksamheten.
– Som en av grundarna i VP var det en stor tår i ögat när bandyn lades ned. Men sett i efterhand var det riktigt, säger Mellin som hade officiella uppdrag, det sista som kassör, i klubben ända fram till 2001.

Men nu förtiden är det bara fotboll som gäller. Två herrlag, ett nystartat damlag och 14 ungdomslag håller klubben i gång.
– Det ser väldigt bra ut i dag, säger Bertil Eneroth, en gång i tiden spelare och i början på 90-talet ordförande. Nu har han fått uppdraget att vara jubileumsgeneral.
Bästa minnet från fotbollsplanen kommer från 2000.
– Då ledde vi mot Sirius i ena derbyt med 2–0 (slutade 2–2), minns Eneroth.

Upptagningsområdet nu som då är fortfarande Luthagen.
– Det är från Sverkerskolan och Eriksskolan som vi i första hand rekryterar, säger kanslisten Michael Pettersson.

Under lördagen ska de första 50 åren firas med fotbollsmatcher dagen igenom på Ekebydalen och på kvällen blir det fest på Old Fellows.