Medan Sveriges Tre Kronor befinner sig i den slovakiska huvudstaden Bratislava spelar Danmark sitt gruppspel betydligt längre österut i Kosice. Under den matchlediga fredagen tog sig Stefan Lassen med lagkamrater efter förmiddagens träning ut för att gå en sväng i staden med runt 240 000 innevånare.

– Det är skönt att inte bara vara på hotellet. Det är rätt mysigt med en del restauranger. Och det är mycket finnar på plats, säger Lassen på telefon när han kommit tillbaka till hotellet igen.

Inga danskar då?

– De finns också. Det är tydligen lite svårt att ta sig hit men det är alltid kul att det kommer så många danskar.

Danmark, där även den tidigare Ais-backen Philip Bruggisser återfinns, har hittills avverkat fyra matcher. Förutom en förkrossande 9–0-seger mot Storbritannien har det handlat om tajta matcher. Det blev straffseger mot Frankrike men en uddamålsförlust mot Tyskland och i torsdags förlust med 3–1 mot Finland.

– Då gjorde vi en riktigt bra match över 60 minuter, säger Lassen om matchen mot Finland.

– Vi hade hoppats och trott på poäng mot tyskarna också.

Nu väntar det tuffa uppgifter. NHL-späckade lag som USA och Kanada står närmast på programmet innan gruppspelet avslutas mot hemmanationen. Danmark som är femma nu vill ta minst ett kliv uppåt i tabellen innan allt är klart. Det skulle innebära kvartsfinalspel.

– Det är klart att vi går för kvarten även om det är tufft att komma dit. Vi ska försöka ta nån poäng mot de här jättebra lagen och sedan tre poäng mot Slovakien. Det kommer att krävas mycket men vi har gjort det förr.

Vid sidan av hemma-VM i Danmark förra året är Lassens bästa VM-minne när Danmark nådde kvartsfinal för första gången, i Tyskland 2010. Och när han mötte en viss spelare.

– Jag kommer ihåg när jag mötte (Sergei) Fedorov, den ryska legendaren. Under matchen kanske man inte tänkte så mycket på det utan mer efteråt, säger Lassen.

Medan han nu ställs mot NHL-stjärnor i match efter match är han själv en division I-spelare om han tänker sig att vara kvar i Almtuna till kommande säsong. Lassen skrev tidigt på en förlängning, men kontrakten upphörde att gälla i och med degraderingen. Mitt i VM-bubblan säger han sig nu mycket väl ändå kunna tänka sig spel i Ais.

– Absolut. Jag älskar Almtuna och vill ju att Almtuna tar sig tillbaka. Jag tror verkligen på klubben. Det är inte något bestämt än, men vi har haft lite kontakt och vi ska nog kunna komma på nån lösning. Jag tror på klubben och framtiden och får prata ihop mig med de som bestämmer, säger han.

Möjligheten till allsvenskt spel finns ju fortfarande då Pantern har stora ekonomiska problem och kan komma att mista elitlicensen. Men det är inte avgörande i Lassens beslut, säger han, även om det skulle vara en fin bonus.

– Just nu är vi ett division I-lag och får utgå ifrån det.

Men kontraktsdiskussionen får vänta. Fokus ligger nu på lördagens match mot USA.