En paketlösning var det som fick VM för damer 2021 att läggas i Uppsala. Förutom det stora mästerskapet kommer Uppsala även stå som värd Finnkampen, U19-VM och Euro Floorball Tour för damer året innan, plus ett stort internationellt möte under VM. Samtliga evenemang kommer att genomföras i IFU Arena i Gränby. Diskussioner och förhandlingar om att få alltihop till staden har pågått sedan förra året men beslutet om att lägga VM-arrangemangen i Uppsala togs i helgen av IFF, det internationella innebandyförbundet. Detta efter att det svenska förbundet förordat Uppsala som värdstad.

Att Uppsala skulle få evenemanget var dock långtifrån givet trots goda förutsättningar. IFU Arena rymmer egentligen inte tillräckligt många åskådare.

– Den stora knäckfrågan har varit kapaciteten men där har vi fått dispens. I Tammerfors (vid VM 2015) var det 6 500 på finalen. Vi satsar på en mer jämn fördelning, säger Jonas Ekebacke, projektledare vid Destination Uppsala.

Han berättar att det ännu inte är helt klart med hur mycket Uppsala kommun behöver satsa men uppskattar det till någonstans mellan tre och fyra miljoner kronor. I den summan finns kostnader för arenahyror och projektledare bland annat. Pengar som stannar kvar i Uppsala.

Intäkterna beräknas till avsevärt mycket mer. Enbart spelare och ledare beräknas generera runt 7 000 gästnätter och besökande åskådare kommer troligtvis stå för lika många. Besökarna kommer även att äta och shoppa i Uppsala.

– Däri ligger värdet för stan, säger Ekebacke och fortsätter:

– Vi har gjort en bedömning om en turistekonomisk effekt på 20 miljoner. Men det är extremt försiktigt räknat.

Det är ingen slump att Destination Uppsala, som jobbar för att få möten och evenemang till stan, har siktat in sig på innebandy.

– Innebandy ligger oss närma hjärtat. Det finns en lång relation till innebandy i Uppsala och är lättare för oss att hantera.

Destination Uppsala och kommunen kommer i första hand att samarbeta med IFU Arena och Upplands Innebandyförbund när det gäller nämnda evenemang men högst troligt kommer även föreningslivet att involveras för att tillföra kompetens, exempelvis på funktionärssidan.

Sverige har stått som värd för VM för damer vid två tillfällen tidigare. Första gången var 1999 i Borlänge och andra gången i Västerås 2009. Totalt består VM av 16 deltagande nationer och mästerskapet spelas över nio dagar. VM 2019 kommer att spelas i Neuchatel i Schweiz.