Det krävdes seger mot Estland för att drömmen om EM-slutspel skulle leva till den allra sista kvalmatchen hemma på onsdag. Men de svenska volleybolldamerna – utan Isabelle Haak – förlorade den tajta matchen med 1–3 i set. Därmed är det omöjligt för svenskorna att nå slutspelet, oavsett hur matchen mot Tjeckien slutar.

Vi måste vara realistiska och titta på gruppen vi lottades in i. Visst vi är bra, men framför allt är vi på gång och ett lag under stark utveckling. Framtiden är vår, säger förbundskapten Jonas Svantesson till volleybollförbundet.
Vi har börjat bygga på något häftigt här och jag är övertygad om att vi kommer ta oss till EM med det här gänget, men det måste få ta sin tid.

Matchkrock

Anledningen till att Isabelle Haak inte fanns med i truppen till den avgörande matchen var att hennes ligaspel i Italien krockade med EM-kvalet. Enligt reglerna ska hon släppas till landslaget – men som den fixstjärna hon är ligger en outtalad press på henne att vara med i det guldjagande klubblagets alla matcher, enligt landslagsansvarige Ismo Peltoarvo.

Vi har under en längre tid intensivt samtalat med såväl italienska ligan som klubblaget för att hitta en lösning, exempelvis att få till stånd en matchflytt, men det har inte lyckats, sade han inför matchen till volleybollförbundet.

Vågade

Men utan Haak blev alltså Estland för svårt – även om övriga svenskor stod för en bra insats och inte alls var utspelade. Sverige vann första set med 25–19 innan Estland tog hem det andra, tredje och slutligen ett jämnt fjärde set, med siffrorna 25–23, 25–17 och 25–23.

Vi tog chansen i början och startade enormt bra. Estland var synbart tagna av stundens allvar och vi lyckades stressa dem – precis som vi pratat om innan. Vi vågade verkligen gå för det och tystade en hel hall med 3 000 pers på läktarna. Vi gjorde det jobbigt för motståndarna och de kände pressen. Sedan lyckades de äta sig in matchen, vilket fick deras nervositet att släppa, säger Jonas Svantesson.