Sverige vann med 3–0 i set (25–13, 25–19, 25–16) och August Borna blev bäste poängplockare i blågult med 18 poäng.

Det var jättefokuserat hela vägen idag – från start till mål. Killarna utför matchen aggressivt och håller ihop som ett lag. De följer matchplanen till punkt och pricka, säger förbundskapten Per-Erik Dalqvist till volleybollförbundet.

Sverige förlorade måstematchen mot redan EM-klara Grekland i helgen vilket gjorde att den sista kvalmatchen var utom betydelse för eventuellt avancemang.

Men enligt Dalqvist betyder segern ändå mycket för framtiden.

Hade det varit en omvänd situation där vi fått storstryk i stället, då hade vi sannolikt tagit med oss det in i nästa samling. Skönt att få avsluta så här på hemmaplan och visa publiken vad vi går för och att vi kan bättre än vad vi visat tidigare i kvalet. Halva laget här i dag är i princip nytt, och de gör det jättebra, säger han.

De svenska volleydamerna hade ett liknande läge som herrlandslaget. Efter förlusten mot Estland i helgen – när man saknade storstjärnan Isabelle Haak – var EM utom räckhåll inför den avslutande matchen mot Tjeckien i Stockholm. Men avslutningen på EM-kvalet blev inte lika rolig som för herrarna. Svenskorna föll i tre raka set (20–25, 24–26, 18-25).