14 omgångar kvar att spela och 10 poäng upp till Umeå. Helgens tunga förlust borta mot Köping (96–77) gör att mer och mer talar för att Uppsala Basket förlorar kampen om att undvika direkt degradering till superettan.

Uppsalasupportrarna hoppas. Få tror på det.

– Det är klart att vi har oddsen emot oss. Vi får göra det bästa vi kan och fortsätta göra det bättre som lag tillsammans. Oavsett hur många matcher vi vinner av de som är kvar vill vi göra det här med raka ryggar. Vi får fortsätta kriga på, säger poängkungen och lagkaptenen Axel Nordström.

Vad talar för att Uppsala Basket plötsligt blir ett vinnande lag? Bortsett från ingenting, möjligen det här: Nyförvärven Dante Williams, Brian Bridgeforth och Mannos Nakos börjar bli varma i kläderna.

– På papperet har vi ett väldigt bra lag nu. Vi ska kunna konkurrera med alla och det gäller att hitta det där lilla extra. Vi spelar lite för mycket för oss själva just nu och måste komma ihop som grupp, säger Axel Nordström.

Lagkaptenen är femma i poängligan (18,5 poäng per match) och tvåa i returligan (10,2 returer per match) och gör vad han kan för att gjuta mod i sina medspelare.

– Det är klart att det är svårt. Det är alltid tufft att förlora och man har den tanken i bakhuvudet hela tiden att vi förlorar många matcher. Vi har fortfarande brister när det handlar om att vara samspelta som ett lag. Vi hade en väldigt bra träning i går och förhoppningsvis kan vi komma ut starka.

Axel Nordström, alltid mån om att försvara sin klubb utåt, är älskad av supportrarna och uppskattad av medspelarna. Han har varit sin moderklubb trogen och gör sin tionde säsong i ligan med Uppsala. Året säsong har dock varit tålamodsprövande.

– Det är ju en del klubbar som har hört av sig genom åren, men man ska få till ett livspussel och jag har hittills prioriterat att stanna kvar. Jag har ju också trott på Uppsala och skrivit längre kontrakt då jag vill bygga mitt liv kring basketen här.

– Men vi får se nu, det kanske bli så att man testar något annat i framtiden. Jag är fortfarande bara 27 år och har många bra år framför mig. Jag försöker bara tänka den här säsongen ut och sedan har man ju några betänkemånader under sommaren, säger Axel Nordström.

Hans resa med Uppsala Basket har bjudit på allt. Från jakt på semifinal till SM-finalavancemang (2015) – till bottenstrid.

– Man har varit med och bestiget ett berg och sedan ramlat ned igen. Det är så det känns. Man har varit med när basketen har varit otroligt hajpad och sett stunder när det inte varit något snack alls. Det är tråkigt håll vi går åt just nu och jag vet ju hur roliga basketmatcherna kan vara Fyrishov. Det är dit vi måste sträva och den bästa publiciteten är den som sker mun till mun, när folk pratar om hur kul det är i Fyrishov. På senare tid har vi mest gjort folk missnöjda, både sponsorer och människor som kommer och tittar.

Hur ska Uppsala Basket vända denna trend?

– Hade jag kunnat svarat på den här frågan hade vi inte haft några problem.

Uppsala Basket är på väg att bli den första klubb som på sportsliga grunder tvingas lämna Svenska basketligan, som inleddes som en stängd liga 1992. Skillnaden mellan högsta och näst högsta divisionen i Basketsverige är dock stor och frågan – som ännu inte har något svar – är om något lag från superettan är redo att avancera?

Köping och Wetterbygden lyftes upp till ligan till den här säsongen och just nu är Djurgården, som är obesegrat i superettan, den klubb som är närmast till hands för att erhålla ligastatus på Uppsalas bekostnad.

– Om det skulle bli så att vi kommer sist ut och vi som klubb fortfarande vill satsa gör förbundet ett otroligt misstag om de inte låter oss vara kvar. Det är bara Djurgården som kan och vill gå upp, men ingen vet ju om de har ekonomin, säger Axel Nordström.

Hur ser du på hotet om degradering?

– Det är riktigt trist och inte bara för Uppsala. Det vore en otrolig förlust för hela Basketsverige med tanke på den kultur Uppsala har haft och med tanke på ungdomsklubbens 700 spelare. Men det är fortfarande säsong kvar och vi kan inte fundera så mycket än utan vi måste till att börja med visa att vi ska vara på den här nivån. Vi har fått ihop ett bra lag nu, men torskar vi resten av matcherna med 30-40 poäng ska vi ju inte vara här, så är det, säger Axel Nordström.

På onsdag spelar Uppsala Basket hemma mot Södertälje Kings. Det bjuds på fri entré och Axel Nordström hoppas på mycket folk. Det är blott den andra hemmamatchen med de två nya amerikanerna Dante Williams och Brian Bridgeforth.

– Jag hoppas att folk tar sig ned och tittar. Det är alltid bra matcher mot Södertälje. De har landslagsspelare på alla positioner och där de inte har landslagsspelare har de bra importspelare. De är ett komplett lag och absoluta guldfavoriter. Det blir en tuff utmaning.