Vad är Miss Earth Sweden?
– Det är en tävling som heter Miss Universe Sweden, i den utser de en vinnare och hon får åka till Internationella Miss Universe. Den som kommer tvåa, vilket jag gjorde, går vidare till Internationella Miss Earth. Skillnaden mellan tävlingarna är att i Miss Universe är det bara skönheten som gäller men i Miss Earth jobbar vi med att rädda vår planet genom att vara rädda om miljön.

Hur jobbade du med miljön?
– När jag åkte till Filippinerna för att tävla internationellt fick vi undervisa barn i skolan om hur man ska vara rädd om miljön och fick chansen att hjälpa fattiga barn. I Sverige har jag jobbat med Svenska kyrkan och samlat in mat från restauranger och gett till hemlösa.

Blev du känd efter tävlingen?
– Eftersom det inte är så stort i Sverige och inte visas på tv längre blir man inte så känd här. Men i Filippinerna var vi verkligen kända och kunde inte gå ut utan vakt.

Vilka egenskaper bör en tjej ha för att delta i sådana tävlingar, förutom utseendet?
– Man måste ha ett gott hjärta, se självsäker ut, våga röra sig på scenen, inte vara blyg och man måste verkligen känna att man vill jobba med välgörenhet.

Vad fick du för nytta av tävlingen?
– Jag lärde mig att stå och tala framför publik och fick chansen att jobba med välgörenhet.

Hade du chans att vinna den stora finalen?
– Latinländerna hade stor erfarenhet och var väl förberedda och i Sverige får man inte lika stor uppmärksamhet. Så det var väldigt svårt att tävla mot dem.

Har du något som du vill tillägga?
– Alla som har en dröm ska följa den. Det är drömmarna som gör att man vaknar på morgonen och kan fortsätta.

Nada Razooq, Gottsundaskolan, 9A