Snöfall och kyla kan ha lagt sordin på Uppsalabornas valborgsfirande. Totalt fick drygt 110 personer besöka Uppsalas fyllecell mellan klockan 13.00 på onsdagen och klockan 08.00 på torsdagsmorgonen.

- Om man ska göra en snabb summering så är det lättare att ta det som inte har hänt. Det har inte varit några allvarligare brott, ingen grov misshandel, inga allvarligare händelser och inga skador, säger Torsten Hemlin, vakthavande befäl vid Uppsalapolisen.

- Men det har varit en hel del fylla, upp mot 110 stycken har vi tagit hand om.

Artikelbild

Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström tjänstgjorde som polis under valborg för 43:e året i rad. Han har sett en tydlig positiv utveckling av antalet våldsbrott kopplade till Valborgsfirandet.

– I år fick vi in tio misshandelsanmälningar, förra året låg siffran på runt femton. Det är en minskning som pågått under flera år. Det innebär dock inte att vi kan minska resurserna, utan vi måste alltid vara redo på att någonting kan hända. Och inte bara i Uppsala, utan i hela länet, säger han.

Ingen ska ha misshandlats allvarligt och vid tolvtiden dagen efter hade inga anmälningar rörande ofredande eller våldtäkt kommit in.

Tre personer har anhållits misstänkta för misshandel under natten och förhördes under torsdagsmorgonen. Men enligt polisen rör det sig inte om några allvarliga misshandelsfall.

Artikelbild

| OD:s jubileumskonsert. Kören OD (Orphei drängar) firar 150 år.

-Inget grövre brott har begåtts. Vädret har väl hjälpt till, säger vakthavande polisbefäl Marcus Larsson.

Även Lennart Holmberg, förundersökningsledare vid Uppsalapolisen, uppger att valborgsfirandet gick relativt lugnt till.

Artikelbild

-Om man jämför med hur mycket folk som var i rörelse så är det lite, säger Lennart Holmberg.

Har det varit lugnare än det brukar vara på Valborg?

Artikelbild

-Ja, det har det varit.