Efter den senaste tidens hårda tryck meddelade Sahlin att hon lämnar posten som partiordförande, den yttersta följden av det historiskt usla valresultatet.
– Det känns rätt och riktigt för mig och rätt och riktigt för partiet, sa hon vid en presskonferens på partihögkvarteret i Stockholm på söndagen.

Hon hade precis avslutat ett krismöte med partiets 26 distriktsordförande. Där började hon med att meddela att hon inte kommer att ställa upp till omval vid extrakongressen i mars. Ingen av distriktsordförandena försökte övertala henne att ändra sig.
– Det är dags för andra att ta vid. Storleken på det som partiet måste ta sig igenom nu går inte att underskatta, sa Sahlin.
– Ett arbetarparti som bara fått stöd från 22 procent av dem som arbetar är tillräckligt för mig för att förstå hur djup förtroendekrisen är för socialdemokratin.

Enligt uppgift till TT försökte ledande socialdemokrater redan i lördags övertala Sahlin att slänga in handduken. Själv hade hon velat vänta till mötet med förtroenderådet den 4 december.
Sahlin lämnar även riksdagen i samband med extrakongressen. Hon återkommer då till vad hon ska syssla med. Hennes avskedsbudskap var att den förnyelse som partiet nu behöver kräver förändring både i politiken och bland de personer som leder partiet.

53-åriga Mona Sahlin – som kom in i riksdagen redan 1982, blev statsråd 1990 och är van vid tuffa fajter – var inte oberörd när partisekreteraren Ibrahim Baylan på presskonferensen beklagade hennes beslut. Sahlin kunde dock skämta om att hon varit hos frisören dagen innan för att se fin ut när hon lämnade sitt besked.
Någon given efterträdare saknas. Men denna person ska vaskas fram snarast möjligt. Annars är risken att Sahlins avgång leder till att ett nytt rosornas krig eller till en strid mellan vänster- och högerfalangerna.

Det finns inget oeftergivligt krav på att efterträdaren är en kvinna. Viktigast är att finna en person med både stark förankring i partiet och utan ansvar för det historiska valnederlaget.
I spekulationerna är vanliga namn Anders Sundström, Ulrica Messing och Pär Nuder. Till de chanslösa räknar bedömare Thomas Östros och Thomas Bodström.

Sahlins avgångsbeslut möts av både förståelse och förvåning. Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand anser att Sahlin orättvist får bära skulden för partiets misslyckande.
– Är det någon som tvivlar på att socialdemokratins dominans i svensk politik är bruten, så har väl den senaste veckan gett den bekräftelse som behövs, konstaterar Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven tycker att Sahlin utsatts för en extrem press.
– Hon har haft det oerhört tufft, jag tänker främst på medierna. Jag har beundrat hennes styrka.
Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap, är förvånad över beskedet. Han säger att det för tillfället råder ren cirkus inom partiet.


VAD TYCKER DU om Sahlins avgång? Vem vill du ska styra partiet? Kommentera!