Den första december 2005 meddelande Petter Österberg att han var muntligt överens med allsvenska Gefle. Nu, nästan exakt två år senare är han tillbaka i Uppsala. I går skrev yttermittfältaren på ett tvåårskontrakt med Sirius.
- Det är skönt att allting är klart nu. Det har varit andra klubbar med i bilden, både svenska och utländska, men det var det här alternativet som kändes mest spännande för mig just nu.

Hur mycket skiljer sig den Petter Österberg som sitter här i dag från den som för två år sedan lämnade klubben?
- Ganska mycket hoppas jag, i alla fall rent fotbollsmässigt. Det känns som om jag har utvecklats ganska mycket. Jag har blivit jämnare och kommit upp en nivå till i mitt spel.

Blev tiden i Gefle som du hade tänkt dig?
- Första året var väldigt tufft, men lärorikt. Men förra säsongen är jag nöjd med. I somras hade jag en period med flera matcher från start och då kände jag verkligen att jag hade tränarens förtroende. Men samtidigt är det svårt att verkligen prestera när man har kniven på strupen hela tiden och vet om konkurrensen i laget.

Blev du besviken när du inte fick förlängt kontrakt med Gefle?
- Det var lite oväntat faktiskt, men så är det. Fotbollen är en tuff bransch.
Nu blev det i stället Sirius, klubben som alltid haft en speciell plats i hans hjärta trots exilen i norr. Petter Österberg har försökt att följa laget så mycket det bara har gått under åren och var bland annat på plats i Väsby när Blåsvart gick upp i superettan.
- Det är lite konstigt det där, att man har så mycket känslor för den här klubben. Man kan ju inte påstå att vi hade det så kul alla gånger där i division II, vi hade ju inte råd med något alls, inte ens tejp... Men det var väl det som gjorde det, vi blev som en familj, och det hängde i även när man lämnade klubben. Jag har försökt att se så många matcher som jag bara har kunnat under de här två åren.

Vad tycker du om Sirius säsong i år då, av det du sett?
- Jag var nere och såg matchen mot Norrköping och vändningen mot Jönköping och jag måste säga att jag är jätteimponerad. Men med så pass bra spelare som laget har så ska man ju vara med där uppe, det tycker jag. Och i år ser det ut som vi får ett ännu bättre lag...

... Så då blir det allsvenskan?
- Med det laget som vi har i dag så tror jag absolut att vi är ett lag för toppen. Men superettan är tuff och det krävs att man får maximal utdelning om man ska hänga med.

Du nämnde tidigare att du hade "kniven mot strupen" i Gefle, men med nio mittfältare i Sirius så är ju situationen nästan identisk?
- Jag tror att en bred trupp är helt rätt väg att gå för Sirius om man vill ta ett steg till. Det ska vara konkurrens på alla platser i ett lag, kolla bara på alla storlagen i allsvenskan. Men visst, det är jättehård konkurrens och det visste jag när jag skrev på. Det kommer att bli tufft.

Räknar du med en plats i startelvan?
- Jag tror på mig själv och att jag har kapacitet att spela från start. Men det kommer att krävas ett jättehårt jobb om jag ska stå där på planen från start i premiären.

Om du får plats i elvan i premiären, vad kommer du då att kunna tillföra?
- Framför allt kommer jag nog att kunna bidra i det offensiva spelet, det är där jag har mina kvaliteter. Så lite assist hoppas jag på...

... Och mål?
- Jag har väl aldrig varit känd som en stor målgörare, men det är klart att man hoppas att någon boll ska gå in.