På nationaldagen 6 juni invigs Gillestämman i samband med nationaldagsfirandet vid Dannemora hembygdsgård.
– Inte nog att jag är på bild på ICA:s bärkassar i Österbybruk. Jag blev verkligen glatt överraskad när Christer Gustafsson, ordförande i Dannemora hembygdsförening, ringde upp och berättade om att nu också en stämma tillägnas mig. Vilken ära, jag känner mig hedrad. Att den genomförs i Österbybruk känns fantastiskt; Österbybruk är ju nyckelharpans Mecka, säger han och plockar upp sin harpa ur fodralet och drar en svängig Österbypolska.

Christer Gustafsson fick idén till Gillestämman. Han kan inte nog betona att den traditionella spelmansstämman i Österbybruks herrgårdsområde fortsätter som vanligt. I sommar hålls spelmansstämman i herrgårdsområdet 16-17 juni.
– Vi ser Gillestämman som ett komplement till den traditionella nyckelharpsstämman. Nyckelharpan hör hemma i Österbybruk, vi kan aldrig få för mycket av den, därför tror vi båda stämmorna fyller en funktion och lockar många spelmän och stor publik, säger Christer Gustafsson och förklarar att ett annat syfte med Gillestämman är att blåsa nytt liv i Dannemora hembygdsförenings verksamhet.

Platsen för Gillestämman blir Dannemora hembygdsgård i Österbybruk. En perfekt plats att ha en stämma på tycker Hasse Gille själv:
– Atmosfären här bland alla gamla fina byggnader är idealisk för en spelmansstämma och ger den rätta stämningen. Dessutom finns möjlighet att spela inne om vädret skulle sätta sig på tvären. Folkmusik hör hemma på nationaldagen, då spelas det på många håll i landet, säger Hasse Gille som blir stämmans spelledare.

Själv började han spela nyckelharpa år 1971 för Eric Sahlström. Kornett började han spela redan i tolv, trettonårsåldern.