Arvids vän var en massbedragareArvids vän var en massbedragare

Arvids vän var en massbedragare

Uppsala
Lästid cirka 9 min

Arvid förlorade alla sina pengar under två skräckmånader där han bedrogs och mottog hot från sin tidigare kompis. Men det varken börjar eller slutar där. Massbedragaren tillika Uppsalabartendern lyckades lura flera offer på hundratusentals kronor innan han åkte fast.
– Han sa att kriminella hade adressen hem till mig, min familj och mina vänner, säger Arvid.

Arvid, 25 år, sitter och skakar av rädsla i sin bil på en bensinstation i Uppsala. Det är en vårdag 2024 och han är på väg till jobbet när han inser att bilen inte kan ta honom hela vägen. Tanken är tom, och plånboken likaså.

Tre månader tidigare har han lyckats spara ihop runt 150 000 kronor, men nu finns ingenting kvar. Han har gett alla sina pengar till en person som han trott var hans kompis. 

Nyligen har han fått höra att kriminella är ute efter honom och hans familj, om han inte kan trolla fram mer pengar. När han nu sitter i bilen inser Arvid att han inte kan hemlighålla situationen längre. 

Han ringer sina föräldrar och berättar allt.

– Som tur var körde du hit då. Men du var ett vrak. Det gick inte att prata med dig, säger hans pappa och tittar på honom när UNT träffar Arvid och hans familj. 

Arvid, som egentligen heter någonting annat, flyttade hem till sina föräldrar så fort de fick veta vad som hade hänt. Nu, våren 2025, sitter vi runt deras köksbord när Arvid ska berätta om de där skräckfyllda månaderna.

"Han sa att han behövde pengar för att tanka, han frågade mig om 5 000 kronor. Men jag visste ju att han har pengar. Han har alltid sparat pengar sedan han var 16 år. Och då brast ju allting", säger Arvids mamma när UNT träffar familjen.
"Han sa att han behövde pengar för att tanka, han frågade mig om 5 000 kronor. Men jag visste ju att han har pengar. Han har alltid sparat pengar sedan han var 16 år. Och då brast ju allting", säger Arvids mamma när UNT träffar familjen.

Hans föräldrar fyller ofta i hans berättelse, eftersom han har svårt att hitta orden. Men han gör ett försök:

Det hela började hösten 2023. Arvids kompisgäng började träffa en ny kille som ofta var med och festade på nationer.

– Jag kände att han var en genuin och bra kompis. Det hände mycket runt omkring honom. Det var så han nästlade sig in i vårt gäng, säger Arvid.

Vad de inte visste då var att kompisen, som vi kan kalla bartendern, i själva verket var en massbedragare. Under tre års tid lyckades han lura till sig över en halv miljon kronor från åtta olika brottsoffer. Ett av dem var Arvid, men han var inte den första att bli lurad.

Den första fällan gillras våren 2022 för en man som vi kan kalla för Klas.

Bartendern säljer en datorskärm till Klas via Blocket, och sedan tar han även betalt för en dator som aldrig levereras.

Över ett år senare ringer bartendern upp Klas från ingenstans. Han berättar att han blivit misshandlad och sparkad med stålhätteskor och att Klas måste hjälpa honom. Dagen därpå får han ett nytt samtal.

"Han sa: Du måste lyssna på mig, du och din familj är i livsfara", säger Klas i förhör.

Bartendern skickar en bild på en Aftonbladetartikel till Klas, och berättar att det är han som blivit misshandlad.
Bartendern skickar en bild på en Aftonbladetartikel till Klas, och berättar att det är han som blivit misshandlad.

Han får höra att bartendern har en skuld till det gäng som utförde misshandeln, och att Klas familj nu finns med på en lista. Anledningen påstås vara att han efter sina Blocket-köp förekommit på listan över personer som skickat pengar till bartendern via Swish – och att de på så sätt fått veta att han har pengar.

Bartendern läser upp namnet på Klas fru och barn, och berättar var hon jobbar och var barnen går i skola. Han säger sig läsa från en lista som de kriminella har skrivit – över personer som ska "våldtas och få en pistol mot sitt huvud".

"Jag fortsatte att betala mer pengar till honom trots att jag i hemlighet för min fru tömde våra gemensamma sparkonton. Detta gjorde jag endast för att få bort den grova hotbilden mot mig och min familj", säger Klas i förhör.

Det dröjer fyra månader innan han anmäler allt till polisen. Då har han totalt gett bartendern 347 100 kronor.

 Nästa offer är en kvinna som bartendern tidigare delat bostad med. När hon anmäler skickar hon över sin swishhistorik till polisen.
Nästa offer är en kvinna som bartendern tidigare delat bostad med. När hon anmäler skickar hon över sin swishhistorik till polisen.

Under hösten börjar bartendern i stället att kontakta en kvinna som han tidigare varit inneboende hos. Under ett samtal berättar han att han har en skuld till ett kriminellt gäng. Han säger att de som hotar honom vet att han tidigare bott hos kvinnan och att hon kan "råka illa ut" om de inte får sina pengar.

Kvinnan överför 101 373 kronor till mannen innan hon vågar anmäla.

Samma höst, 2023, blir bartendern en av killarna i Arvids gäng. Det är också då som bedragaren erbjuds att hoppa in på pass i baren på en nattklubb i Uppsala.

Det dröjer dock till januari innan han sätter sin nya plan i verket. Då erbjuder bartendern Arvid och hans vänner gratis drinkar under ett par utekvällar medan han arbetar i baren. Han säger att han ska betala för drinkarna i efterhand med sin personalrabatt. 

"Jag kände att han var en genuin och bra kompis. Det hände mycket runt omkring honom", säger Arvid om sin relation med bartendern vid den här tiden.
"Jag kände att han var en genuin och bra kompis. Det hände mycket runt omkring honom", säger Arvid om sin relation med bartendern vid den här tiden.

Senare skickas en falsk faktura till kompisgänget. Bartendern berättar att de fångats på film när de druckit gratis och att hans arbetsgivare nu hotar att anmäla – om inte alla swishar honom.

– Han skrev att det var problem och att han blivit påkommen. Kompisarna fick liknande information, men det var inte alla som valde att betala, säger Arvid.

Hela skulden hamnar i stället hos Arvid.

– Då var det jag som skulle se till att de andra betalade. Jag frågade om han inte kunde lösa det själv, men det slutade med att han bara fortsatte att be om mer pengar.

För Arvid slutar det inte med den påhittade drinkskulden. Bartendern kontaktar snart Arvid igen och berättar om ett nytt problem: att kriminella personer är ute efter bartendern och pressar honom på pengar.

Arvid uppsökte en krispsykolog efter att han berättat allt för sina föräldrar.
Arvid uppsökte en krispsykolog efter att han berättat allt för sina föräldrar.

– Jag kände fortfarande att han var min kompis, jag ville hjälpa honom, säger Arvid.

Han fortsätter att skicka pengar. Och bartendern fortsätter att ringa. Under mindre än en månads tid ringer han över 100 samtal till Arvids telefon.

– Jag trodde att han skulle bli skadad, men senare så berättade han att de kriminella hade adressen hem till mig, min familj och mina vänner. Jag tänkte att om jag inte gör någonting så kommer de efter mig. Jag var i chock, jag hade panik, säger Arvid.

Hans mamma tror vid tidpunkten att han är deprimerad eller att han har börjat med droger eftersom han gått ner tio kilo på kort tid. Men anledningen till viktnedgången är att han inte har råd med mat. Alla hans pengar går till hyran och till bartendern.

– Jag levde på havregrynsgröt, säger Arvid.

Under två månader gör han 32 överföringar till bartendern till en sammanlagd summa på 145 583 kronor. Sedan är pengarna slut.

– Det var en stor skam att jag inte hade vågat säga till tidigare. Och att jag kunde gå på det här. Jag intalade mig att jag skulle få tillbaka pengarna.

Familjen förstod att någonting var fel med Arvid, då han inte var sig själv. Men de visste inte vad.
Familjen förstod att någonting var fel med Arvid, då han inte var sig själv. Men de visste inte vad.

När bartendern får veta att Arvid berättat allt för sina föräldrar ringer han upp Arvids pappa.

– Hela samtalet handlade om att vi inte skulle gå till polisen. Vi skulle bli misshandlade och kanske dödade och jag kunde ju inte veta om det var sant eller inte, säger pappan.

Familjen vet inte vad de ska tro, men de tvekar inte att gå till polisen. Men inte ens då kan de få klarhet i om de lever under hot. 

Bartendern häktas i några dagar, men släpps sedan på fri fot igen. Det dröjer en månad innan polisen kan konstatera att det inte finns något hot riktat mot dem.

Bartendern fortsätter under denna tid med sina bluffar. Tricket med de billiga drinkarna använder bartendern även på nattklubbens kunder under sommaren 2024.

Fyra gäster vittnar om att de erbjuds billigare drinkar av bartendern om de skickar pengarna till honom via Swish.

Genom appen fick bartendern tag på kundernas telefonnummer, och han ringer senare upp dem. Han drar samma historia som han gjorde för Arvid och hans vänner – att de blivit påkomna och måste betala mer för att nattklubben inte ska anmäla dem.

Han berättade att han hade satt i system att lura folk

Sammanlagt överför de fyra gästerna över 12 500 kronor till mannen.

Bartenderns arbetsgivare, en barägare i centrala Uppsala, berättar för UNT att bartendern endast arbetat ett fåtal pass i baren, och att han aldrig var anställd hos dem. 

– När personal och föräldrar till en utsatt berättade vad som hänt fick han inte längre jobba kvar, säger han.

Bartendern använde sin roll på Uppsalaklubben för att lura kunderna på pengar. Detta är en genrebild.
Bartendern använde sin roll på Uppsalaklubben för att lura kunderna på pengar. Detta är en genrebild.

Arbetsgivaren vill inte kommentera vad han tänker om att bartendern lurat deras gäster och säger att personens handlingar inte har påverkat deras verksamhet.

I början av 2025 lurar bartendern sitt sista offer – en kvinna som han träffat via dejtingappen Tinder. 

"Han berättade att han hade satt i system att lura folk. Då tänkte jag att någon av de han hade lurat var efter honom och ville ha tillbaka pengarna", säger hon senare i förhör. 

Kvinnan swishar 8 000 kronor till mannen. Hon berättar att hon kände sig tvingad, då hon trodde att bartenderns liv stod på spel. Det är även anledningen till att hon larmar polisen.

Det visar sig än en gång att mannen inte är i fara och slutar med att bartendern häktas igen – men denna gång släpps han inte.

"Det finns liknande tillvägagångsätt i flera av fallen. Det handlar om att han påstår att han är utsatt för hot och därför behöver ekonomisk hjälp", säger Lina Elfwing.
"Det finns liknande tillvägagångsätt i flera av fallen. Det handlar om att han påstår att han är utsatt för hot och därför behöver ekonomisk hjälp", säger Lina Elfwing.

– Jag uppfattade att det fanns en risk att han skulle fortsätta sin brottsliga verksamhet, och det höll tingsrätten med om, säger åklagaren Lina Elfwing.

Han misstänks i flera ärenden och utredningen fortsätter att växa.

I mars dömdes mannen till två års fängelse för 17 fall av utpressning, 21 fall av bedrägeri mot de åtta personerna, samt olaga hot och övergrepp i rättssak mot Arvids pappa. I 14 av utpressningsfallen och 18 av bedrägerifallen är Arvid brottsoffret.

Uppsalabartendern erkänner att de hot som han påstått kommit från kriminella gäng egentligen varit fabricerade. Han menar samtidigt att han inte hotat någon. I flera av fallen medger han bedrägeri, men han förnekar alla anklagelser om utpressning.

– Det är ingenting han är stolt över alls, han uttrycker ånger, säger bartenderns försvarsadvokat Marcus Granelli.

"Man kan så klart inte bedra andra för att tillfredsställa ett spelmissbruk, men det är en sjukdom som är svår att komma till rätta med", säger mannens advokat Marcus Granelli.
"Man kan så klart inte bedra andra för att tillfredsställa ett spelmissbruk, men det är en sjukdom som är svår att komma till rätta med", säger mannens advokat Marcus Granelli.

Bartendern förnekar även att han begått brotten mot Arvid och hans familj. Det tillsammans med utpressningsdomarna är anledningen till att bartendern valt att överklaga domen till hovrätten.

Bartendern hävdar i stället att han och Arvid hittat på hoten tillsammans för att dölja för Arvids familj att de spelat bort pengar via nätspel. Tingsrätten avfärdar förklaringen då Arvid, hans föräldrar och en ytterligare bekant gett en samstämmig bild av att Arvid aldrig intresserat sig för spelande med pengar.

Samtidigt har bartendern själv uppgett i förhör att han mår dåligt på grund av sitt eget spelberoende. När polisen begärde ut historik från mannens konto framgick bland annat att han förlorat över 75 000 kronor till flera olika spelbolag under en fyramånadersperiod sommaren 2024.

– Det hela bottnar i att han haft svåra problem med psykisk ohälsa och ett omfattande spelmissbruk. Han har sökt hjälp för att komma till rätta med det, men det har varit svårt, säger Marcus Granelli.

"Jag satt och kollade ner i golvet, för så fort jag såg honom så började jag skaka", säger Arvid om rättegången.
"Jag satt och kollade ner i golvet, för så fort jag såg honom så började jag skaka", säger Arvid om rättegången.

Bartendern är skyldig att betala nära 760 000 kronor till sina brottsoffer, varav 130 000 kronor till Arvid och 53 000 konor till Arvids pappa. Familjen berättar att de hittills inte har fått en enda krona.

Arvid är glad att mannen har dömts, men känner ångest inför att allt ska dras upp igen efter överklagan. Allt som hänt har redan satt sina spår.

– Jag är helt slutkörd. Jag kommer aldrig kunna lita på personer på samma sätt som förut, säger han.

– Det är psykisk terror som han har blivit utsatt för, säger Arvids pappa.

Arvid och Klas heter egentligen någonting annat.