Konsekvenserna blir såklart att en del elever luktar svett i skolan efter idrotten
Det säger idrottsläraren Kjell Edberg när vi möts i ett av omklädningsrummen i Tunabergsskolans idrottshall. Han uppskattar att omkring 90 procent av skolans 570 elever skippar att duscha efter idrotten.
Anledningen? Enligt Kjell Edberg finns det flera. En av dem är lokalerna.
– Omklädningsrummen och duschrummen är gamla och slitna. Framförallt duschrummen, som också är ganska otrevliga att vara i och blotta sig inför andra, säger han.
Grå tunga plastdraperier skiljer duscharna åt. Framför skyddar delvis väggar av kristallmosaik mot insyn. Kakelgolvet är vitt med undantag för några missfärgningar. Både omklädnings- och duschrummen har i stort sett likadana ut sedan idrottshallen byggdes 1966, menar Edberg.
En annan aspekt är tiden.
– Många elever menar att de inte hinner duscha, säger han.
Det är inte ovanligt att eleverna får runt tio minuter på sig för att duscha och hinna till nästa lektion. Idrottslektionerna ligger dessutom tätt efter varandra vilket innebär att flera klasser får dela på omklädningsrummen.
– I de flesta fall möts fyra klasser. Vilket många elever verkar tycka är obekvämt. Så vill de hinna duscha innan dess försvinner ytterligare några minuter.
Många går istället in på toaletten och blaskar av sig det värsta
Att ha dåligt med tid efter idrottslektionen är inte ett nytt fenomen. Inte heller att stöta på andra klasser i omklädningsrum med bristande fräschör. Det konstaterar 65-årige Kjell Edberg som har varit idrottslärare åt flera generationer.
– Men dagens elever drar sig för att duscha med dessa förutsättningar.
En annan orsak till att duscharna står tomma är mobiltelefonerna menar han. På Tunabergsskolan finns inget mobilhotell. Telefonerna samlas istället in vid varje lektion – utom på idrotten.
– En hel del av eleverna uttrycker en oro för att det förekommer mobiler i omklädningsrummen. En oro för att bli fotad eller filmad.
På vanliga lektioner är det inga större problem att samla in mobilerna.
– Men på idrotten finns inte möjligheten till det ... eller vi klarar inte av det helt enkelt, säger han.
Det verkar alltså handla om tidsbrist och frågor om personlig integritet – och inte minst hygien.
Pratar ni med eleverna om det här? Och vad säger de i sådana fall?
– Ja, men det är som att slåss mot väderkvarnar. De tittar ju bara på en och säger "men jag byter ju om" som om att det räcker så. Sen finns det ju en del elever som duschar ibland. Men många går istället in på toaletten och blaskar av sig det värsta, säger Kjell.
Han förklarar att skolan försöker uppmuntra och prata med eleverna om betydelsen av att duscha, men att det i nuläget verkar vara för många hinder i vägen.
– Och jag ser slutet på jobbkarriären. Så det här med duschning – det får någon annan ta tag i, säger Kjell Edberg.
Isabell Eriksson Seppäläinen, Elin Österlund, Stine Hedman Borglund och Molly Ekström går alla i nian på Tunabergsskolan. Ingen av dem duschar efter idrotten.
– Det finns ingen tid efteråt och det är mycket folk runtomkring från andra klasser också, säger Isabell Eriksson Seppäläinen.
Tjejerna landar i att det känns lite "äckligt" att duscha efter idrotten. De tycker att duschrummen är för öppna för insyn. Om de hade mer tid, tillgång till egna bås för att duscha och byta om skulle sannolikheten öka att de faktiskt duschar efter idrottslektionerna.
Att ni inte duschar efter idrotten, upplever ni att det leder till några konsekvenser för er egen del?
– Alltså, om man har idrott mitt på dagen kanske. Då kan man känna sig lite ofräsch. Men inte när vi har idrott sista lektionen, säger Stine Hedman Borglund.
Isabell Eriksson Seppäläinen fyller i:
– Då kan man lika gärna gå hem och duscha.
Kjell Edbergs teorier om varför duscharna står tomma verkar stämma överens med elevernas syn på saken. Men så var det ju det där med oron över mobiltelefonerna också.
– Jag känner mig inte orolig över det. Men jag kan förstå om man gör det, säger Molly Ekström.
– Jag tror inte det är någon som gör det, alltså fotar och så, säger Stine Hedman Borglund och resten av gänget instämmer.
Tunabergsskolan är en av många högstadieskolor som UNT har undersökt gällande elevers duschvanor. Att duscharna står tomma efter idrotten tycks vara det nya normala. Men Rosendals skola sticker ut åt andra hållet.
– När jag frågar hur många som duschar efter idrotten så räcker mellan 50 och 70 procent upp handen i klassrummen, säger Jorrit Okkema, som är idrottslärare på skolan.
Om handuppräckningen stämmer kan han varken bekräfta eller dementera.
– Men jag tror det ligger däromkring. Jag tror nog 50 procent duschar regelbundet efter idrotten, säger han.
På skolan går det över 400 högstadieelever. Idrott har de i multihuset som ligger ett stenkast bort. Både skolan och multihuset slog upp dörrarna så sent som i höstas.
I det senare luktar det nybyggnation. Vitkaklade väggar bryts av med ljusblått kakelgolv i omklädningsrummen. Duscharna skiljs åt med vita draperier.
– Vi har ju kanske Uppsalas fräschaste omklädningsrum, det kanske har med saken att göra, säger Jorrit Okkema när han får veta att deras siffror sticker ut.
Många av skolans elever och personal kommer från Eriksbergs skola. Den stängdes i höstas på grund av att lokalerna inte längre höll måttet för skolverksamhet. Enligt Jorrit Okkema var det då få som duschade.
Man vill liksom inte vara den som är känd för att lukta äckligt i skolan
För niondeklassarna Linus Ingelbratt, Ville Wiese och Vidar Davour är det numera en självklarhet att duscha efter idrotten. De betonar vikten av att känna sig rena och fräscha.
– Speciellt när man går i högstadiet, säger Linus Ingelbratt.
Han får medhåll från skolkamraterna. I deras klass duschar majoriteten av killarna. Tjejernas duschvanor har de dock mindre koll på.
Malva Krona går också i nian på Rosendals skola. Hon duschar inte efter idrotten och vad hon vet gör ingen annan av tjejerna i hennes klass det heller.
– Vi har alltid idrott sista lektionen. Det känns liksom inte värt det då. Utan jag åker hellre hem och duschar eller drar direkt till min träning, säger Malva.
Hon betonar dock att om idrotten vore lagd tidigare under skoldagen för hennes klass – då skulle hon duscha efter den.
– Man vill liksom inte vara den som är känd för att lukta äckligt i skolan.