När man lämnar hemmet och bosätter sig någon annanstans omfattas man inte längre av föräldrarnas hemförsäkring. Låter man bli att teckna en egen står man utan skydd i en rad tänkbara situationer.
– Hemförsäkringen skyddar mer än bara saker. Inte minst reseskyddet är viktigt. Åker du på semester och blir sjuk kan det kosta ganska mycket i sjukvårdskostnader och transport, säger Gustav Jonsson, jurist på Konsumenternas rådgivningsbyrå.

Om du genom vårdslöshet krävs på skadestånd täcker också hemförsäkringen stora belopp. Blir du utsatt för misshandel kan du få skadestånd. Susanne Fagerberg, skadechef på Länsförsäkringar i Uppsala, nämner några fall där avsaknad av hemförsäkring kan bli ödesdiger.
– Repar du en bil med cykeln, eller glömmer en platta på spisen i korridorsköket som orsakar rökskador, så blir du skadeståndsskydlig utan en hemförsäkring, säger hon.

Gustav Jonsson ser flera skäl till varför många studenter låter bli att teckna en hemförsäkring. Dels kan det bero på att studenter ofta befinner sig ?i en ansträngd ekonomisk situation. Men missuppfattningen att försäkringen bara skyddar de saker man har i hemmet är också vanlig.
– En del känner kanske att de inte äger så många värdefulla saker, men hemförsäkringen täcker mycket annat också.

Susanne Fagerberg har själv två barn som är studenter.
– De är precis som skomakarens barn. De tänker att ”det händer inte mig” och ”jag har inte så mycket saker”. Länsförsäkringar försöker vara på plats vid inskrivningar och jag tycker att kårer och nationer hjälper till. Men ett bra samtal i familjen skadar inte heller.