"Stoppa könsförtrycket" står det på en banderoll. Bredvid syns en bild av ett aborterat foster. Många vänder sig om och tittar när de går förbi, men vi ser ingen stanna och prata med medlemmarna i organisationen Människorätt för ofödda (MRO), som manifesterar mot abort på Stora Torget.

– Vi åker runt på sommarturné för att göra folk uppmärksamma på vad som sker vid en abort. De flesta tycker det är fel att döda människor, det borde även gälla de som inte är födda än, säger Pelle Poluha från MRO.

Med könsförtryck avser MRO att kvinnliga foster i högre grad aborteras, inte i Sverige men i exempelvis Kina. Syftet med manifestationen är enligt Pelle Poluha inte i första hand politiskt, utan att få enskilda människor att tänka till. MRO: s hållning är att abort alltid är fel- även efter en våldtäkt. Som exempel nämner han före detta språkröret för Kristna värdepartiet och numera sverigedemokraten Nasrin Sjögren.

Artikelbild

| Malva Hjertson, Fanni Sarkadi och Malin Bäckström Häggkvist blev illa berörda av MRO: s manifestation.

– Hon gjorde abort efter en våldtäkt och säger nu att hon har kommit över våldtäkten men inte aborten. Det är inte bara för det ofödda barnets skull det är fel med abort, menar Pelle Poluha.

Hatice Sert stannar och tittar på banderollen. Hon skakar på huvudet och säger att hon inte håller med demonstranterna.

– Jag har själv gjort abort, det var nödvändigt i min situation. Som kvinna och människa måste man få bestämma över sin kropp. Jag är med i Uppsala kvinnojour, så för mig är aborträtten en självklarhet. Det är bättre att satsa på preventivmedel och sexualupplysning.

Tre unga kvinnor ställer sig på rad och stirrar ilsket på demonstranterna. Fanni Sarkadi ringde genast vännerna Malin Bäckström Häggkvist och Malva Hjertson när hon såg MRO: s manifestation. Tjejerna berättar att de tar illa vid av budskapet.

Artikelbild

| Många Uppsalabor såg banderollen med aborterade foster som Markus Tengelin och Pelle Poluha höll upp.

– Jag mår dåligt. Tänk vilka känslor bilderna kan riva upp hos någon som har gjort abort. Det är inte precis något lätt val, säger Malin Bäckström Häggkvist.

– Rätten till den egna kroppen är en mänsklig rättighet. Därför tänker vi stå här och titta på dem i protest. Förhoppningsvis får vi fler med oss, säger Malva Hjertson.

Artikelbild

| Pelle Poluha demonstrerar mot abort.

Hon får syn på tre andra personer som också ser ut att ogilla manifestationen, springer fram till dem och strax har gruppen som protesterar fördubblats. För Elizabeth Topalian är det självklart att ta ställning.

– Det är lite av en chock att mötas av detta på Stora Torget. Jag trodde vi hade kommit längre, säger hon.

Artikelbild

| Elizabeth Topalian, Audrey Pathkiller, Ebba Gahne, Malin Bäckström Häggkvist, Malva Hjertson och Fanni Sarkadi protesterar mot MRO.

En timme efter att vi har lämnat Stora Torget berättar Malva Hjertson på telefon att ännu fler människor anslöt sig till gruppen som protesterade mot abortmotståndet och högljudda diskussioner utbröt. Polis var på plats, men behövde inte göra något ingripande. MRO avvek klockan tre enligt planen.