17-åringen skulle på torsdagen ha ställts inför rätta i Uppsala tingsrätt, åtalad för fyra åldringsbrott. Rättegången fick emellertid ställas in sedan det stod klart att pojken försvunnit från det boende där han placerats. På grund av pojkens låga ålder var han inte häktad.

Under början av året inträffade på kort tid flera stöldbrott mot äldre kvinnor i Uppsala. Signalement och andra spaningsuppgifter ledde till att 17-åringen nyligen greps av polis i centrala Uppsala, misstänkt för brotten.

Han åtalades för bland annat ett brutalt överfall på en 86-årig kvinna i början av januari. Gärningsmannen tog sig in i hennes lägenhet, tog tag om kvinnans hals, höll för hennes mun och tryckte in henne i en garderob, innan han försvann från platsen utan att få med sig något byte. Gärningen är rubricerad som försök till rån. Kvinnan fick bland annat sårskador och värk av överfallet.

Artikelbild

| Bilden har inget med händelsen att göra.

17-åringen är dessutom åtalad för att i slutet av januari ha ryckt handväskan av en 90-årig kvinna i trappuppgången till hennes bostad i Uppsala. Han misstänks även för ett liknande brott mot en 79-åring i mitten av februari samt för sexuellt ofredande mot en äldre kvinna. Bland bevisen finns bland annat skospår som enligt utredarna matchar skor som hittats hos 17-åringen.

Han står även åtalad för att ha hotat och misshandlat två personer på ett boende i Uppsala i början av mars. Pojken har i förhör nekat till brottsmisstankarna.

Tingsrätten beslutade på torsdagseftermiddagen att häkta 17-åringen i hans frånvaro. Var han befinner sig är ännu oklart:

– Men det finns vissa uppgifter som vi ska kolla upp, säger kammaråklagare Johan G Delin.

TV-INSLAG: Hör polisen berätta om de råa överfallen