När ett vittne på måndagsförmiddagen såg en ung pojke som försökte rycka loss en cykel från ett cykelställ för att sedan försvinna ner i en stor båt som låg förtöjd i Fyrisån i närheten av centrum fattade denne misstankar och ringde polisen. När en patrull anlände till platsen upptäckte man att fem ensamkommande flyktingar, varav den yngste 15 år gammal, befann sig ombord på den stora båten.

– De här individerna har bott ombord på båten, men hur länge vet vi inte, säger Christer Nordström, presstalesperson vid Uppsalapolisen.

De fem personerna, som enligt vakthavande befäl vid Uppsalapolisen är i åldrarna 15–25 år, togs med till polisstationen.

– De misstänks för en rad brott, bland annat hemfridsbrott, skadegörelse och försök till stöld. Nu väntar förhör och sedan är det upp till åklagaren att ta beslut om vad som kommer att hända med dem, sade Christer Nordström tidigare på dagen.

Vid 21.30-tiden uppgav Uppsalapolisen att samtliga anhållits efter förhör, även den 15-årige pojken. Han var efterlyst efter att inte ha dykt upp på ett boende.

– I och med att han är så ung så skulle han in på ett boende enligt Lagen om vård av unga och då efterlyste de honom. Bland de övriga är flera mycket väl kända av oss, säger Torbjörn Karlsson, vakthavande befäl.

Uppdatering tisdag förmiddag: En av de fem anhållna har försatts på fri fot, enligt Christer Nordström, Uppsalapolisens presstalesperson.