Läkarstudenten Julia Enqvist ger tillfälligt boende åt Mures Carlan och CrinaSardar från Rumänien och deras nu tre veckor gamla son Denis.

– Det kändes omänskligt att inte hjälpa till när jag hade möjlighet, säger hon.

I tisdags stängde Uppsala stadsmissions och Livets Ords tillfälliga natthärbärgen, som drivits med bidrag från Uppsala kommun under februari och mars. UNT berättade om Mures och Crina som nu stod utan tak över huvudet med ett nyfött barn. Även en annan barnfamilj, med en fyraåring och en trettonåring, blev hemlösa på tisdagen. Samtidigt har vädret varit kyligt med minusgrader på nätterna.

Efter publiceringen har många läsare hört av sig, undrat om situationen har löst sig och erbjudit sig att hjälpa till.

Nu bor båda barnfamiljerna tillfälligt hos privatpersoner. Julia Enqvist, som träffade Crina och Mures när hon arbetade som volontär på Stadsmissionens natthärbärge, kan ha dem hos sig till på måndag. Sedan kan bekanta till Julia förhoppningsvis inhysa dem en tid. Familjen med fyraåringen har boende fram till lördagen; därefter är framtiden oviss för dem.

Julia Enqvist anser att kommunen borde ta ett större ansvar för de hemlösa barnfamiljerna från andra EU-länder.

– Sverige har skrivit under FN:s barnkonvention. Att små barn tvingas sova utomhus bryter mot den, säger hon.

I ett mejl frågade hon Anders A Aronsson, ordförande för socialnämnden för barn och unga, vad kommunen tänker göra åt problemet. Av Aronssons svar framgår att han tycker att Crina och Mures aldrig borde ha kommit hit:

"De kan inte ha varit omedvetna när de gav sig iväg till Sverige om att ett barn var på väg. Det är enligt min mening oansvarigt av föräldrarna att i det läget ge sig ut på en lång resa och till en i högsta grad osäker situation i Sverige", skriver han.

– Han borde inte kalla dem oansvariga utan att ha träffat dem. I Rumänien bor de i en ouppvärmd barack där det regnar in. För mig har de berättat att de inte förstod att graviditeten var så långt gången, och före förlossningen hade Crina ovanligt liten mage, säger Julia Enqvist.

Anders A Aronsson står fast vid sin åsikt.

– Jag har ju inte gjort någon utredning i det aktuella fallet. Men är man höggravid ska man inte utsätta sig för de strapatser och risker för mamman och barnet som resan till Sverige innebär. Det tragiska är ju det bristande ansvaret hos de rumänska myndigheterna, som gör människor så desperata att de tar sådana här risker, säger han.

Aronsson uppger att familjen har fått erbjudande från kommunen om betald hemresa och övernattning fram till avresedatum men tackat nej. Familjen säger sig dock inte ha fått något sådant erbjudande.