Ni måste flytta. Det är beskedet som Kronofogden i dagarna gav till EU-migranterna som bott i husvagnar och bilar på parkeringen vid Vallongatan i Librobäck. Beslutet kom drygt två månader efter den omskrivna beskjutningen i området som chockade människorna i lägret.

En avhysning av EU-migranterna i Librobäck har varit på gång under en längre tid. Bara några dagar efter skottlossningen var polisen på plats i området för att registrera fordon och personer och informera om att lägret hade satts upp på mark som ägs av HSB. Men någon avhysning har det inte blivit förrän nu, då Kronofogden beviljat HSB:s ansökan om handräckning.

LÄS MER: Stark oro efter nattlig attack

LÄS MER: Polisen: Känns som ett hatbrott

I början av augusti rapporterade UNT att kommunen hade planer på att upprätta ett tillfälligt boende för EU-migranter i Librobäck. Tanken med boendet skulle vara att skapa en tryggare tillvaro för migranter där de inte skulle behöva oroa sig för att bli avhysta. Efter att "tekniska svårigheter" uppstått har dessa planer skrotats och istället kommer kommunen att ha några uppställningsplatser för husvagnar i Ulleråker.

– Nämnden beslutade om detta vid sammanträdet i onsdags. Uppställningsplatserna ligger i anslutning till det härbärge som kommunen driver. Härbärget öppnar om två veckor men redan nu är uppställningsplatserna klara, säger kommunalrådet Ilona Szatmari Waldau (V).

LÄS MER: "Vi har börjat skissa på en idé"

Kholod Saghir är samordnare på Uppsala stadsmission och har haft en nära kotakt med EU-migranterna. Hon är mycket kritisk till hur migranter behandlas både i Uppsala och i resten av Sverige.

– Det är så fruktansvärt att det här inte får någon lösning. Men situationen här är kopplad till hur det ser ut på riksnivå. Härom dagen gick till och med vår jämställdhetsminister Åsa Regnér och nationella samordnaren Martin Valfridsson ut och sa att man borde reglera riktlinjerna för att kunna motverka EU-migranternas bosättningar.