Det var vid tiotiden på tisdagsmorgonen som Linda Eriksson skulle surfa in på Aftonbladet via sin företagstelefon.

– Plötsligt kom det upp ett meddelande som det stod kom från polisen. "Vad är nu det här", tänkte jag, säger Linda Eriksson.

I meddelandet står det inledningsvis " VIKTIGT! Din mobila enhet blev blockerad av säkerhetsskäl. Alla handlingar som utfördes i denna mobila enhet har fixerats. Alla dina filer är krypterade. Du behöver betala 1 000 kronor i påföljd". Enligt meddelandet så hade avsändaren även lokaliserat mobiltelefonens position via gps.

Artikelbild

– När jag scrollade ner så stod det att jag hade gjort mig skyldig till att ha tittat på bland annat barnpornografi och att detta kunde ge mig fängelsestraff på 8-11 år om jag inte betalade. De ville även att jag skulle skriva in mitt personnummer, säger Linda Eriksson.

Hur reagerade du?

– Jag förstod ju ganska snabbt att det inte var på riktigt. Men jag tog väldigt illa vid mig. Jag har ju själv egna barn liksom, säger Linda Eriksson som nu har polisanmält händelsen.

Det hela rubriceras som bedrägeri. Denna typ av falska meddelande från polisen har florerat bland internetanvändare tidigare men har då endast drabbat vanliga datorer och inte mobiltelefoner.

Christer Nordström, presstalesperson vid polisen i Uppsala, har aldrig hört talas om denna typ av virus tidigare.

– Sådana här meddelanden skulle ju polisen aldrig skicka ut. Det är bara att ignorera och anmäla det till polisen, säger Christer Nordström.

Linda Eriksson har nu fått anvisningar från polisen.

– Jag måste stänga av platsinformationen och får inte använda banken eller något liknande på telefonen. De rekommenderade även att jag skulle formatera om den, säger hon.