Tidigare i veckan rapporterade UNT att brandmännen fått nog, att Brandmännens riksförbund, BRF, kommer ta till stridsåtgärder om inte ett nytt avtal upprättas för deltidsbrandmän. Riksförbundet har haft förhandlingar med arbetsgivarna Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Pacta.

LÄS MER: "Brandmännen har fått nog".

UNT skrev 11/6 att om inte parterna kommer överens innan måndag vidtar BRF stridsåtgärder. Deltidsbrandmännen kommer endast att åka på räddningsuppdrag och sjukhusuppdrag, inget annat. Detta drabbar de stationer i länet som har räddningspersonal i beredskap, bland andra brandstationerna i Storvreta, Almunge och Tierp.

På måndagmorgonen blev hotet om konfliktvarsel allvar och totalt runt 10 000 deltidsbrandmän i landet deltar. På sin hemsida skriver facket att  "landets deltidsbrandmän tolererar inte längre att bli behandlade sämre än andra."

LÄS MER: Tusentals brandmän går ut i strejk

Uppsala brandförsvar och Uppsala kommuns förhandlingschef Anna Lind skriver i ett pressmeddelande att alla som behöver hjälp från Uppsala brandförsvar kommer att få det – även om viss räddningspersonal befinner sig i konflikt från klockan 06 i morgon måndag. De som är uttagna i konflikt är deltidsbrandmän, räddningspersonal i beredskap anslutna till fackförbundet BRF.

– En konflikt innebär givetvis en ansträngning på vår organisation, både nu och framöver men i dagsläget bedömer vi att vår beredskap håller, de som behöver räddningstjänst ringer 112 och kommer att få hjälp precis som vanligt. Vi bedömer också att tryggheten och säkerheten för våra invånare kommer att vara fortsatt hög, säger Anders Ahlström, brandchef vid Uppsala brandförsvar.