Rättegången i Svea hovrätt startade på tisdagsmorgonen. Mannen dömdes av Uppsala tingsrätt till fängelse i två och ett halvt år, men överklagade till hovrätten och vill att brottsrubriceringen ändras från våldtäkt mot barn till sexuellt utnyttjande av barn. Han vill att straffet mildras och att skadeståndet till den målsägande, som var konfirmand i prästens hemförsamling, sänks. Enligt prästen har han haft en relation med konfirmanden som byggt på frivillighet och ömsesidighet, utan inslag av hot eller våld.

Bevisningen i tingsrätten byggde till största del på förhör med prästen och den målsägande. Dessutom hördes anställda i församlingen och andra personer i de inblandades närhet.

Ingen av parterna har lagt fram någon ny bevisning i hovrätten, däremot har försvaret begärt att nya förhör ska hållas med prästen. Förhandlingen består annars så gott som uteslutande av uppspelning av rättegången i Uppsala tingsrätt. Rättegången i hovrätten beräknas bli avslutad på torsdag eller fredag, domen väntas sedan inom ett par veckor.

Artikelbild

| Arkivbild.

Mannen avsade sig själv rätten att utöva prästämbetet när tingsrättens dom föll i december förra året. Han dömdes för sex fall av övergrepp mot konfirmanden.