Många anser att en viktig egenskap för en landshövding är att kunna samla folk från olika läger för att lösa kniviga frågor - det har Egardt varit bra på.
Han har heller inte dragit sig för att sticka ut hakan under åren. Han har sagt ja till civilflyg på Ärna, ja till fler arenor, sagt att landstinget sitter fast i ett sovjetiskt plantänkande och att han inte tål träiga byråkrater som inte kan lyfta sig från lagens bokstav.
Till det ska läggas invigningar, statsbesök och konferenser i långa banor. Här är ett urval av händelser under hans tid som landshövding.
"En klar markering"
Det ville Peter Egardt göra med sitt första företagsbesök som hölls vid Forsmarks kärnkraft verk i april 2010. Forsmark är en av länets viktigaste arbetsplatser och en teknologisk spjutspets i Uppsala län slog Egardt fast och han var glad över att attityderna till kärnkraft blivit mer positiva.
”Gräsö värdefullt”
En kvalitetsstämpel och ett budskap till de andra EU-länderna som är en del av Östersjöstrategin, så beskrev Peter Egardt beslutet att bilda naturreservatet Gräsö östra skärgård i mars 2010. "Det känns bra att skriva under beslutet och skydda området från storskaliga exploateringsprojekt som en vindkraftpark", sade han.
"Fyrbent är fint"
Peter Egardt var själv med och släppte in 20 lamm och 10 tackor på grönbete i slottsbacken i juni i år.Tanken var att djuren skulle hålla rent runt den gamla Vasaborgen som är landshövdingens hem. Det har de gjort under sommaren.
"Ett lätt val"
Tyckte Peter Egardt det var att utse it-entreprenören Niklas Zennström till Årets Hedersupplänning i december 2015.
"Oj, då, där ser man"
Sade Peter Egardt i juni förra året då han blev förste landshövding att inviga Österbystämman. Han uppskattar nyckelharpsmusiken och låter spelmän/kvinnor med nyckelharpa framträda i Uppsala slott i olika sammanhang så mycket det går.
"Arrogant och överlägsen"
Det ansåg medarbetarna att Peter Egardt var i en medarbetarenkät från april 2015. Klimatet sades ha hårdnat på länsstyrelsen. En majoritet av medarbetarna ansåg att verksamheten inte leddes på ett ansvarsfullt sätt och att den psykosociala miljön har brister. Liknande kritik hade riktats i en tidigare enkät.
"Obefogad rädsla"
– Vargar ger sig inte på människor, sade Peter Egardt i april 2014 när Uppsala län fick sitt första varg-revir, i Älvkarleby. Han hoppades på möjlighet till snabba beslut när det gäller skyddsjakt, en förutsättning för att Uppsala läns innevånare ska kunna leva med vargen
"Inte feminist"
I en enkät i UNT i mars 2014 sade Peter Egadrt att han inte tycker om benämningen feminist, - men om du med det menar att män och kvinnor ska ha lika rättigheter och möjligheter så ja, svarade han.
"Mest kemikalier i blodet"
Det hade Peter Egardt när 16 lokala beslutsfattare och profiler i mars 2014 de testades av forskare vid Örebro universitet. En anledning var att Egardt var äldst av deltagarna. På andra plats kom Svante Axelsson, då generalsekreterare i Svenska Naturskyddsföreningen.
"Invandring en möjlighet"
– Ökad invandring skapar större möjligheter för länets företag och Akademiska sjukhuset att utvecklas, sade Peter Egardt vid en konferens om invandring Knivsta i oktober 2013. Konferensens syfte var att utveckla samarbetet i länet för att kunna ta emot fler flyktingar.
"Lägre kostnader"
Så försvarade Peter Egardt köpet av ny tjänstebil i maj 2011, en Mercedes för 800 000 kronor. Flera UNT:s läsare ansåg inte att det var ekonomiskt försvarbart, men Egardt hävdade att den nya bilen totalt sett blir billigare i drift än den gamla.
Läs intervjun med Peter Egardt med UNT PLUS
Lennart Lindström