Elinor Torp arbetar som journalist på Dagens Arbete. Hon har specialiserat sig på arbetsmiljöfrågor och har skrivit två böcker i ämnet. Hon är inte insatt i händelsen som inträffade i Rosendal, men hon är inte förvånad över att det var just underentreprenörer som råkade ut för olyckan.
– I de fall där det faktiskt dör personer i samband med arbetsmiljöolyckor så är det just oftast underentreprenörer. De stora byggbolagen har det säkert, men lägger inte sällan ut riskerna hos underentreprenörer, säger hon.
Problemet är välkänt och gäller över hela Sverige, menar hon. Det bildas långa kedjor av byggherrar, huvudentreprenörer och underentreprenörer vilket försvårar kommunikationen och äventyrar säkerheten för arbetarna.
– Om någon längst ner i leden signalerar om ett problem så når det sällan hela vägen upp till beslutsfattarna. Så här har det varit i många år, säger hon och förklarar att det även är lätt för de stora byggbolagen att hålla ryggen fri när något väl händer.
– Byggherren och huvudentreprenören säger att de har koll och att de har informerat nedåt. Och så kan det ju vara, men informationen går lätt förlorad längs med vägen och ansvaret tappas bort.
Vad krävs för en förändring?
– En viktig del är att de stora byggbolagen måste ta ett större ansvar, de är medvetna om att de fördelar riskerna hos andra. Men i slutändan blir det en fråga för regeringen att ta ställning till, i Norge är det exempelvis mycket tydligare med beställaransvaret.