Natten till onsdagen flyttades fartkameran från sitt fundament vid Blacksta, ett par mil nordväst om Uppsala, till en busshållplats. Enligt entreprenören Peab tyder spåren på att någon har dragit loss kameran med ett fordon. Sedan har den bogserats 1,5 kilometer i nordvästlig riktning.

– Det här är definitivt skadegörelse och polisanmäls direkt, säger Nancy Häggkvist, projektledare vid Trafikverkets driftområde Heby.

Fartkameran kom upp i fjol, men blev alltså inte långvarig på sin plats. Men de som vandaliserade den kommer inte att slippa det vakande ögat särskilt länge.

Artikelbild

| Trafikverket och entreprenören Peab har polisanmält vandaliseringen.

– Den ska sättas upp igen, lovar Nancy Häggkvist.

Att på det här sättet förstöra kamerorna är inte vanligt, berättar hon. De som retar upp sig på kamerorna till den grad att de går till handling brukar oftast spreja dem eller vrida hastighetsskyltarna som står nära kameran.

Enligt Nancy Häggkvist har entreprenören Peab tillsyn över kamerorna var sjunde dag. Jan-Erik Jansson, platschef på Peab för driftområdet Heby, säger att han inte har varit med om något liknande med trafikkamerorna inom de 105 mil statlig väg de sköter.

– Det kan inte ha varit så lätt att få bort den. Det här är jättetråkigt, säger han.