Först av pristagarna kom Arthur B MacDonald, Queen’s University, Kingston i Kanada, som tillsammans med Takaaki Kajita, University of Tokyo, fått årets Nobelpris i fysik. Att neutriner har massa har de båda forskarna i varsina experimentgrupper kommit fram till.

Efter att först ha samtalat med rektor Eva Åkesson i hennes kansli, fick professor MacDonald tillsammans med sina medföljande anhöriga styrka sig med kaffe, lussebullar och pepparkaka innan han intog podiet i sal X. Salen var fylld till sista plats långt innan hans föreläsning började klockan 10.

Men dessförinnan hade först kemipristagaren professor Tomas Lindahl, Francis Crick University och Clare Hall Laboratory i Storbritannien, anlänt till universitetet och liksom professor MacDonald först lotsats in till rektor Åkessons kontor för välkomsthälsning och samtal innan han sällade sig till övriga i konsistoriet där morgonkaffet stod framdukat. Professor Lindahls föreläsning om studierna av DNA-reparation gavs i sal X efter professor MacDonalds.

Artikelbild

| Fysikpristagare. Professor Arthur B MacDonald, Queen’s University, anländer till universitetet.

Sist kom fredspristagarna, Dialogkvartetten från Tunisien, som efter att ha tagit emot medalj och diplom och firats med fackeltåg och Nobelbankett i Oslo också kom till Uppsala universitet och ett panelsamtal i aulan med professorn i freds- och konfliktforskning, Peter Wallensten, som moderator.

De fyra organisationerna i kvartetten är den fackliga landsorganisationen UGTT, representerad av Hassuine Abassi, arbetsgivarorganisationen UTICA representerad av Ouided Bouchamaoui, den nationella advokatföreningen ONAT representerad av Mohamed Fadhel Mahfoudi och människorättsorganisationen LDTH representerad av Abdessatar Ben Moussa.

Inför en välfylld aula förklarade samtliga deltagare hur viktigt det var för deras respektive organisationer att försvara demokratin i Tunisien eftersom det samtidigt också varit ett sätt att försvara landet och möjligheterna för civila organisationer att verka där:

– Vi gick in 2013 därför att de politiska partiernas misstroende mot varandra var så djupt att alla framsteg syntes omöjliga. Vårt budskap var klart: dialog är enda vägen framåt, sade Ouided Bouchamaoui, UTICA.

Artikelbild

| Mingel. Pristagarnas sällskap fick kaffe och lussebullar när huvudpersonerna talade med rektor, här är professor

– Vi lyckades för att vi arbetade tillsammans för att nå målet, sade Hassine Abassi, UGTT.

När föreläsningarna av fysik- och kemipristagarna i sal X och panelsamtalet i aulan avslutats klockan 12, samlades pristagare och inbjudna gäster till lunch i Uppsala slott med Eva Åkesson som värd.