Många andra kommuner har temalekplatser. Men Uppsala har inte haft någon – förrän nu. Den 8 juni invigs den nya lekplatsen i Norby som har temat I Målarens trädgård, inspirerad av barnboken Linnea i målarens trädgård.
– Temalekplatser i andra kommuner har blivit ganska populära. Så nu tyckte vi att det var dags för Uppsala, säger kommunens parkplanerare Rita Engberg. 
De slitna lekredskapen som tidigare stod i Murkelparken monterades ner i vintras. I deras ställe byggs nu klätterställningar, gungor och rutschkanor upp på målartemat. De små lekhusen har formen av uppochnedvända målarburkar, de jättelika färgpennorna vid duschen funkar som klädhängare och de färgglada gummimattorna är blommiga. Bara finliret återstår innan leksugna kan inta parken.

Målet är en temalekpark i varje stadsdel, eller åtminstone en handfull sådana runtom i stan. Men det är inte gjort i en handvändning. En lekplats om året är vad kommunens budget tillåter.
– Lekplatser i dag är ganska dyra att skapa eftersom det finns höga krav på både säkerhet och handikappanpassning. De här lekplatserna blir dessutom lite större än en normallekplats. Tanken är att de ska bli något av utflyktsmål, säger Rita Engberg.
Ett område som kan stå närmast i tur är Gottsunda.
– Där skulle temat kunna var musik eftersom gatorna där har musikteman. Det finns lekredskap som låter och som man kan spela på.
Andra teman som kommunens tjänstemän spånat kring för framtida temalekplatser är bland annat Robinson Crusoe och Bland tomtar och troll.