Vännen tar buss 11 till Lyssna­ängen och sedan väntar promenad till morgonens frukostställe.

– Vi vandrar iväg på den nybyggda spången som kommunen förtjänstfullt har bekostat bort förbi Vårdsätra. Sedan fikar vi vid badplatsen nedanför Vårdsätra sätesgård, säger Christina Jutterström.

Efter det väntar en bussresa till hållplatsen Rosendals skola, där Christina Jutterström guidar runt i det nybyggda bostadsområdet Nya Rosendal.

Artikelbild

| Frukostplats.

– Det har en spännande arkitektur där inget hus är det andra likt.

Nästa anhalt på dagen är Stadsträdgården, Uppsalas stadspark sedan slutet av 1800-talet, och till den gamla stadsträdgårdsmästarbostaden Gula Villan. Där är det numera kaféverksamhet.

– Där blir det en vegetarisk lunch innan jag kämpar mig upp till slottet.

För den konstintresserade Christina Jutterström är Konstmuseet på Uppsala slott nästa anhalt. Samlingen är uppbyggd av donationer, inköp och gåvor och museet har funnits här uppe sedan 1995.

– Den som har barn med sig kan låta dem göra sin egen runda genom att med bitar av konstverk hitta dem på olika våningsplan, säger Christina Jutterström.

Av den händelse hon själv har barnbarnen med, bär det nu vidare till Pelle Svanslösparken. Lekplatsen i Engelska parken har med sina miljöer från Pelleböckerna varit en stor favorit hos Uppsalabarnen sedan den invigdes för tre år sedan.

– Det är en dröm för barnen att leka i. Jag får ibland köra bussen till Murre i Skogstibble, säger hon.

I annat fall tar hon en runda in på Gamla kyrkogården med anor från 1600-talet. Kyrkogården har en yta på 18 hektar och rymmer drygt 14 000 gravplatser.

– Jag vet att jag inte är ensam om att fascineras av blandningen av tystnaden och iakttagande av alltifrån gravar med kända namn som Gustaf Fröding och Dag Hammarskjöld på gravstenarna till gravar med väldigt olika utseende.

Men nu är det hög tid för middag. Christina Jutterström promenerar ned till stan och det gamla stationshuset där hon slår sig ned på restaurang Dryck och Mat.

– Det är ett härligt ställe, i synnerhet om du förutom att äta och dricka vill prata mat och dryck med personalen. Ägarna sätter menyn ­genom att först välja vinet och sedan anpassa maträtterna till detta. En annan fördel med krogvalet är att 11:ans buss hem går bara hundra meter bort, säger Christina Jutterström.