”Hur påverkar den muslimska invandringen Uppsala” var temat för diskussionen mellan kommunalrådet Mohamad Hassan (FP) och Sverigedemokraternas starke man i Uppsala Pavel Gamov, en del i en debattserie mellan partierna som började under våren. Studieförbundet Vuxenskolan stod för arrangemanget.

Rubriken väckte debatt redan före debatten. Finns det egentligen en specifikt muslimsk invandring? var invändningen. Mohamad Hassan berättade att han själv föreslagit titeln, för att sätta fingret på det som han ser som SD:s tendens att klumpa ihop alla muslimer till en homogen massa. Med utgångspunkt i sin egen bakgrund i Syrien ifrågasatte Mohamad Hassan hur han skulle ha blivit behandlad om han anlänt till ett Sverige styrt av Sverigedemokraterna.

– Förmodligen skulle jag ha blivit avvisad och aldrig fått chansen att komma dit jag är i dag, bara för att jag kommer från ett muslimskt land. Det är en sådan politik jag vill jag förhindra, sa Mohamad Hassan.

Pavel Gamov pratade hellre om ”islamisering” än muslimsk invandring. Även han tog avstamp i sin personliga bakgrund
– Jag är själv född i Ryssland och har inget emot invandrare som vill bli en del av samhället. Det handlar om en anti-demokratisk grupp muslimer som steg för steg försöker anpassa omgivningen efter muslimska lagar och påbud. De andra partierna vill inte kännas vid de här problemen, kontrade han.

Debatten hettade till på allvar först under frågestunden mot slutet. I den fullsatta salen munhöggs åhörarna med varandra och när en man med utländsk bakgrund höjde rösten mot Pavel Gamov svarade en annan besökare med att skrika ”Sverige åt svenskarna”. Situationen lugnade dock snabbt ned sig.