Matsmart.se är en internetbutik som till reducerat pris säljer mat som närmar sig eller har passerat bäst före-datum, eller som av något annat skäl blivit kvar hos grossisterna.

– Matbutikerna tar bara emot varor med minst 90 dagar kvar till bäst före-datum. Mycket blir stående i lager hos grossisterna, säger Karl Andersson, en av Matsmarts tre grundare.

De flesta kunderna finns på landsbygden och i studentstäderna.

– Vi har en massa kunder i Uppsala. Jag tror det handlar om att det finns många miljömedvetna studenter där. Att handla av oss är positivt för deras plånbok och vi hjälper dem att bidra till att matsvinnet minskar, säger Karl Andersson.

Verksamheten startade för ett år sedan och de är ensamma om konceptet i Sverige. Försäljningen går brant uppåt och nu letar de en större lagerlokal för fjärde gången. Om fem år räknar de med en omsättning på en miljard kronor.

– Vi tror att det kommer att bli vanligt att handla på det här sättet, säger Karl Andersson.

Matsmart gör stickprover varje vecka. Bäst före-datum garanterar att varan smakar och ser ut exakt som när den var nyproducerad, men oftast är den inte dålig senare heller.

– Vi följer Livsmedelsverkets regler. Man ska lita på sina sinnen och komma ihåg skillnaden mellan bäst före och sista förbrukningsdag, säger Karl Andersson.

Sista förbrukningsdag gäller för kött, fågel, fisk och mejerier, som det är förbjudet att sälja när datumet gått ut.