Den sjätte september sänds första avsnittet av Genikampen säsong två på SVT – programmet där några av landets smartaste människor samlas och tävlar mot varande i diverse grenar som kräver en hög intelligens. Av 500 sökande har tre från Uppsala län blivit uttagna: Johan Eckerdal från Knivsta samt Theresa Weber - Qvarfort och Valentina Chapovalova, båda från Uppsala.

– Det har varit jättekul, det går inte att jämföra med något annat man gjort. Det är lite som fångarna på fortet fast för "geniuses", säger Valentina Chapovalova.

Valentina är till vardags egenföretagare och driver bland annat mattebloggen.com. I huvudsak undervisar hon begåvade barn i matematik.

Artikelbild

| Valentina Chapovalova.

– Jag hjälper de barn som inte riktigt blir stimulerade av skolundervisningen utan vill ha något extra. Ofta glömmer man bort att de som har lätt för i skolan också behöver uppmärksamhet. Som tur är har det blivit mer accepterat på senare år att lyfta dem som ligger före också och mina klassgrupper har ökat, säger hon och nämner matteklubben, som hon driver i samarbete med kommunen, som ett exempel.

Intagningsprocessen har skett i flera steg. Allt började med intervjuer för att sedan övergå i mer traditionella intelligenstest. Valentina Chapovalova har en magister i matematik och brinner för problemlösning i alla dess former.

– Det finns något väldigt tillfredställande med att lösa ett svårt problem, matematik är snyggt helt enkelt, säger hon.

Inspelningen skedde i maj-juni, men hur det gick får hon inte avslöja.

Artikelbild

Theresa Weber - Qvarfort.

– Vi har fått tydliga instruktioner om att inte avslöja något om programmen, säger hon.

Vad hon däremot kan göra är att dela med sig av en favorit när det kommer till matematiska gåtor:

Artikelbild

Johan Eckerdal.

Du har ett glas kaffe och ett glas mjölk med lika mycket i varje. Du tar en tesked kaffe, häller i mjölken och rör om. Sedan tar du en tesked av den blandningen och häller tillbaka i kaffeglaset. Är det nu störst andel mjölk i kaffeglaset eller störst andel kaffe i mjölkglaset? Förklara!"

Kan du svaret på gåtan?