Likt pärlorna på ett halsband hänger Luthagens småparker ihop och löser av varandra. I främre Luthagen, som ofta betraktas som en del av centrum, ligger den välbesökta Vasaparken.

Gunilla Lidegård och hennes lilla barnbarn Olivia Lidegård sitter på en filt och har just avslutat sin andra picknick för dagen. Gunilla Lidegård bor i ett hus alldeles bredvid parken men går inte ut själv så ofta.
– Men vi går alltid ut när Olivia är på besök, antingen hit eller till Vindhemsparken, säger hon och kramar om sitt barnbarn.
Vasaparken var från början planterad i tre olika delar, som skulle karaktärisera Norrland, Svealand och Götaland.

I den norrländska delen växer gran och andra barrträd. I Svealandsdelen byts barren mot björkar och i Götaland tornar bokarna upp sig. Mitt i parken ståtar paradisbusken som ett stort rosa moln, en färgklick i allt det gröna.
– Här är jättefint och det är bra att det finns så mycket olika saker i parken, som grönytor, blommor och lekplats. Och så brukar vi gå till Biotopia också, säger Gunilla Lidegård.

En bit längre in i Luthagen, i Tegnerparken, är det betydligt lugnare. I den gipformade parken finns både stora öppna gräsytor och mer gömda plättar bland buskagen. Pil och lönn kastar skuggor över daggkåpa och myskmadra. Josephine Boman och Josefin Rodriguez har tagit sig hit från Svartbäcken och Sävja för att njuta av parken och solen.
– Det känns ganska avskilt om man vill ligga och sola, det är inte så många som ligger här, säger Josefin Rodriguez.
– Jag bor bredvid Stiernhielmsparken i Svartbäcken, men den tycker jag är tråkig, ingen myskänsla alls. Här är mycket bättre, fortsätter Josephine Boman.

I utkanten av Luthagen, mot Stabbyskogen, ligger den trädgårdsliknande Stabbylyckan dold bakom häckar av nyponros, syren och fläder. Doften av jasminen kittlar i näsan och fåglarna leker. Parken ritades av Eric Laufors i början av 1960-talet och har en stomme av gamla äppelträd, åtta sorter finns planterade.
Under de knotiga grenarna är trädgården rik på växtliv. I planteringarna finns olika spireor, nävor, riddarsporre, allium, fänrikshjärta, studentnejlika och flera sorters höstflox.  Den riktigt blomintresserade kan fördjupa sig i en liten blomsterkarta som sitter på en skylt under några trädgrenar. Men det går förstås lika bra att insupa färger och dofter från parkbänken.

Källa: Lars Johansson, stadsträdgårdsmästare