På tisdagen hade 12 800 personer anmält sig, vilket gör Uppsalas tävling till ett av de största Blodomloppen i landet. Loppet går på 16 orter runt om i landet och lockade i fjol sammanlagt 112 000 motionärer. Runt 85-90 procent av löparna ingår i något lag.

Arrangerar gör Blodcentralen och Uppsala IF. Själva grundtanken är att uppmärksamma vikten av att ge blod. En del av överskottet satsas också tillbaka i arrangörens ungdomsverksamhet.

– Syftet är förstås att värva nya blodgivare och vi gissar att Uppsala kan generera 200-300 nya sådana, säger Claes Fagerström, ordförande för Blodomloppet Sverige.

Artikelbild

| Ta rygg. "Ät gröt och nötter och ta rygg på någon som springer i jämn takt" Det är några av löpcoachen Linda Lövqvists råd inför loppet.

Allt startade 1993 efter en brainstorming på Blodcentralen om hur man skulle hitta fler blodgivare.

– "Bland motionärerna!" utropade någon och då körde vi igång, berättar Claes Fagerström.

En av dem som ska stå i marknadsfållan vid målet är löpcoachen Linda Lövqvist. Hon vet vilka fel motionärerna oftast gör.

– Man går ut lite för hårt. Det är lätt att bli superpeppad när det är bra uppvärmning och mycket folk.

Hon rekommenderar också ett rejält näringsintag innan man anstränger sig.

– Jag skulle välja gröt med lite nötter och bär ungefär tre, fyra timmar innan loppet som uppladdning.

Och under själva loppet?

– Jag tror det kan vara värdefullt att hitta någon med jämn fart att ta rygg på, det brukar kunna hjälpa speciellt i 10 kilometersloppen för att hålla en jämn takt. Det är bra att hålla en hög frekvens i stegen. Genom att hålla minst 180 steg per minut spar vi energi och får mer kraft framåt i stegen, säger Linda Lövqvist.

I år har arrangörerna, enligt Claes Fagerström, ägnat särskild omsorg åt att dra banorna på ett varierat och inspirerande sätt.

Välj mellan 10 eller 5 kilometers rundan och avgör själv hur lång tid du vill ta på dig. Man får gå i sin egen takt.

Även barnen har två lopp att välja på och där är de indelade efter åldersgrupp, 0-6 samt 7-12 år.

Första starten sker 17.30 på Studenternas parkering och i mål går löparna på Studenternas IP. Loppen går till stor del längs Fyrisån, men delar av löprundorna går ända bort till Ultuna och över Ulleråkersåsen.

I år kan man också ge blod på plats i en trailer som står uppställd vid Studenternas IP och alla lag får en picnic-kasse när de gått i mål.

Sistaminutenlöpare kan efteranmäla sig vid nummerlappsutdelningen, dock inte lag.

TV: Linda Lövqvist visar den rätta löptekniken