På S:t Eriks torg lockar organisationen Uppsala city med melodifestivalens Eric Saade och en gigantisk tårta. Ungefär samtidigt som kalaset på S:t Eriks torg håller Uppsala kommun sitt firande i parksnäckan, med tal och scenframträdanden av bland annat Man Luckerz and the Zim TU.
–  Det mer högtidliga firandet i Parksnäckan, där nya svenska medborgare välkomnas, brukar alltid vara fullsatt så det är bra att det finns alternativ. Jag tror inte det kommer bli konkurrens, säger Elise Rhodin, kulturstrateg på Uppsala kommun.
–  Det är bara kul att det blivit så populärt att fira nationaldagen och att det händer mycket i staden, fortsätter hon.

Rosita Eriksson är centrumutvecklare på Uppsala city. Enligt henne är nationaldagsfirandet är en av deras viktigaste aktiviteter.
–  Det är väl en perfekt dag att fira? Många är ju lediga och så har dagen ännu inte några självklara traditioner.

Gamla Upsalas hembygdsförening kommer hålla till på Disagården med flagghissning, tal och folkdans. Kjell Svensson, sekreterare i Gamla Upsala hembygdsförening ser nationaldagsfirandet som en trevlig fest. Men några självklara traditioner tycker han sig inte heller kännas vid ännu.
–  Det är ett sätt att uppmärksamma att man bor i ett land som man trivs med – att vi lever i en demokrati och är glada för det.

Även utanför Uppsalas gränser kommer det firas rejält. Karl-Erik Berglin från Tierps Hembygdsgille är med och arrangerar firandet i Gammelgården i Tierp. Själv ser han mest fram emot det internationella kaffekalaset efter välkomnandet av kommunens nya svenskar.
– Kommunens flyktingmottagare åker tillsammans med de nyblivna svenskarna och handlar en massa ingredienser. Det bakas och kokas och sedan bjuds besökarna på bakverk från deras hemländer. Förra året hade vi ett fyrtiotal olika sorters kakor.

Han tycker att vi behöver lite fester emellanåt. Själv har han varit med på firandet den sjuttonde maj i Norge ett par gånger.
– Men det är klart att Sverige är bättre! säger Karl-Erik Berglin.HÄR FIRAS NATIONALDAGEN

S:t Erikstorget, Uppsala
Uppsala city har kalas på S:t Erikstorget mellan klockan 12 och 16.
Eric Saade går på scenen klockan 15.

Parksnäckan, Uppsala
I Parksnäckan utlovas flaggor, sång och glädje med kommunen. Tal av Lena Lid Falkman och scenframträdanden från klockan 13. Insläpp från klockan 12.
Senare på kvällen blir det 50-talskväll i Parksnäckan anordnad av Kulturhjältarna. En kväll tänkt att hylla Rock-Ragge som från början skulle stå på scen men som avled i våras. Från klockan 19.30.

Disagården, Uppsala
Tal och flagghissning från klockan 13. Folkdansuppvisning klockan 13.30. Därefter är det gudstjänst kl 15.
Firandet anordnas av Disagården tillsammans med Gamla Upsala Hembygdsförening, Gamla Uppsala församling och Gamla Uppsala missionsförsamling.

Linnés Sävja, Uppsala
Danmarks hembygdsförening bjuder på folkmusik med Linnékappellet och körsång av Lionskören mellan klockan 12 och 14. Owe Hedin håller tal.

Tierp
Tierps kommun lockar med en konsert med Tierps spelmanslag innan nya svenska medborgare välkomnas till kommunen med kaffebuffé och kakor från olika länder klockan 13.00. Därefter blir det dansuppvisning. Även på andra håll i kommunen firas det, till exempel i Västlands kyrka och Söderfors församlingshem. I Vendel kommer årets Vendelambassadör att utses.

Östhammar
Både i Östhammar och Öregrund kan man marschera tillsammans till den lokala hembygdsgården. I Östhammar utgår promenaden från Rådhustorget klockan 15.00, och i Öregrund från Fyrskeppet klockan 13.00. Båda marscherna ackompanjeras av orkestern Al Fine.

Heby
I Harbo spelar folkmusikgruppen Tremolo vid hembygdsgården klockan 12.30, och Heby kommun bjuder på fika. I Östervåla firas nationaldagen vid Mårtsbogården klockan 14.00 med musik och kaffeservering.