– Det är ju helt absurt egentligen. Vem hittar en fyra meter hög Jesusstaty i åkern? Det händer liksom inte, berättade Tina Öberg efter att hon och hennes man gjort fyndet hemma på åkern i Börje.

Maken Johan Öberg som är uppväxt på gården mindes att statyn lagts ner i åkern när han var liten någon gång på 1960-talet, antagligen i syfte att fylla ut åkern.

LÄS MER: Ovanligt fynd i åkern

Artikelbild

| Från kyrkan till åkern, så ser statyns resa ut.

Den imponerande statyn har daterats till sent 1800-tal och är troligtvis en kopia av den välkända statyn "Den uppståndne Kristus" av den danske skulptören Bertel Thorvaldsen som placerades i Köpenhamns domkyrka runt 1830.

LÄS MER: Jesus tvådelade skägg är typiskt

Frågan som återstår är nu var statyn ursprungligen hör hemma. En som tror sig sitta inne med svaret är Ann-Christin Lindström Larsson som är kyrkovärd i Lena församling i Vattholma.

– Jag såg på SVT Nyheter om statyn och då mindes jag att jag sett bilder i sockenstugan på en likadan mycket imponerande Jesus som ska ha stått i Lena kyrka.

På tidiga bilder syns den fyra meter höga Kristusstatyn stå på altaret i kyrkan, efter att koret bakom altaret murades igen fick den i stället flytta till dopfunten.

– Under allhelgonahelgen kom det in en man som berättade att han mindes statyn från sin konfirmation. I kyrkobeskrivningen står det att den är tillverkad i Höganäslera. Men sen verkar den ha försvunnit.

Ann-Christin Lindström Larsson började fråga runt bland församlingens medlemmar och fick fram att statyn togs bort ur kyrkan i samband med en renovering i början på 1960-talet.

– Och den finns inte kvar någonstans i kyrkan eller kyrkans lokaler, konstaterar hon.

Efter drygt femtio år verkar den nu alltså ha dykt upp i Börje.

– Ja, det måste ju vara samma staty. Men hur i allsin dag kom den dit, den måste ju varit väldigt svår att transportera och Börje ligger ju inte direkt i närheten.

Hur tror du att det gick till?

– Jag kan tänka mig att det tog emot att slå sönder en Jesusstaty, då kanske det i stället var någon som erbjöd sig att förvara den i sin lada. Sen började den säkert vittra sönder, den är ju en lerfigur. Från kyrkans håll glömdes den nog bort.

Så då grävde man ner den?

– Ja, man begravde den. Det är ju ändå lite fint, säger Ann-Christin Lindström Larsson.