En eftermiddag i veckan ger Fati Pakyari gratis juridisk rådgivning på biblioteket i Stenhagen.
- De ber om hjälp med allt möjligt: från asylärenden till skaderegleringsfrågor, boutrednings- och familjerätt.

Fati Pakyari är född i Iran, och uppvuxen i Uppsala. Som jurist med persiska som modersmål vill hon bygga broar mellan samhället och människor med utländsk bakgrund.
- Det finns få jurister med utländsk bakgrund i Uppsala. Om jag inte är den enda, så är jag en av få som driver humanjuridisk byrå som behärskar persiska. Det återspeglar inte alls sammansättningen i vår stad.
Idén om rådgivningen fick hon när juristfirman hon arbetade på i Stockholm, ideellt gav rådgivning i Rinkeby och Kista.
- Det man ger när man jobbar ideellt kommer tillbaka mångfalt. Jag har mycket idéer i huvudet, som gäller både människors och djurs rättigheter.
Fati Pakyari är också en av grundarna till ett fackförbund för bloggare, Blogg i fokus. Dit kan medlemmarna bland annat vända sig för juridisk rådgivning gällande bloggen.

Sedan 2002 är hon medlem i föreningen Tris, Tjejers rätt i samhället, som arbetar mot hedersrelaterat våld. Nu sitter hon i styrelsen.
Med Tris har hon lärt sig allt mer om hedersvåld. Hon säger att alla frågar, men nej, hon har ingen nära erfarenhet av hedersproblematik.
- Jag har fått läsa på som alla andra.
Fati Pakyaris examensarbete vid juristutbildningen handlade om hedersproblematik, som är knivig att handskas med för det svenska rättsväsendet, menar hon.
- Hedern handlar om kollektivet, medan svensk lag bygger på att straffa individen, där krockar det många gånger. Sedan kan det vara svårt att straffa det psykiska våldet. Att få en röd ros kan vara ett dödshot, men att skicka någon en ros är ju inte straffbart här.

Framåt hösten utökar Tris verksamheten med en juristjour för utsatta för hedersvåld, där Fati Pakyari kommer att arbeta.
- Det kan börja med att någon ringer akut och kanske flytt hemifrån, förklarar hon.
Som jurist kan hon sedan bedöma om det rör sig om något brott, lotsa genom polisanmälan, förhör, rättegång och även den svåra tiden efter rättegången.
- Det är psykiskt påfrestande att klara allt praktiskt när man går igenom en jobbig period, och då finns jag där som kan ta hand om kontakter med till exempel socialtjänsten och Försäkringskassan, att ordna bostad, säger Fati Pakyari.