Den 12 maj klockan 10.00 startar Nedkopplingens dag. Dagen innebär att barn, ungdomar och vuxna ska stänga av sina datorer, mobiltelefoner och surfplattor under ett dygn, eller så länge man kan. Initiativtagare är den före detta läraren och numera livsstilspedagogen Anna Nygren. Hon arbetar med livsstilsfrågor för barn och ungdomar och är ofta ute och föreläser om detta på skolor runt om i landet. Anna Nygren menar att en del barn och ungdomar kan ha svårt att slita sig från skärmarna om kvällarna.

– Det händer att barn och ungdomar har med sig surfplattan i sängen och bara ska kolla en snabb grej på en blogg, men i stället fastnar de framför skärmen till sent in på natten. Jag vill att ungdomar ska göra medvetna val och bestämma sig att nu kollar jag mobilen i endast tio minuter.

Anna Nygren vill understryka att hon inte alls är teknikfientlig, utan att uppkoppling är superbra när det handlar om att inhämta information.

­– Tyvärr sker det ibland på bekostnad av sömn, matvanor och fysisk aktivitet. Många ungdomar jag möter är missnöjda med hur mycket tid de spenderar framför skärmar, säger Anna Nygren.