– Vi var tvungna. Han kunde knappt gå. Han mer vaggade och kastade benen framför sig. Det syntes att han hade ont, säger kommunens viltvårdare Lasse Johansson som tog honom till veterinären men fick beskedet att inget kunde göras för att förbättra hans tillstånd.
– Han hade problem redan för två år sedan, fick kortisonsprutor och blev bättre. Men nu led han för mycket. Det var hemskt för honom.
Alexander tros ha varit dryga 30 år, en ganska ansenlig ålder för en svan. Den vingklippta svanen hämtades till Uppsala från Pildammsparken i Malmö 1992.

Då hade han redan hunnit bli pappa till två kullar och var cirka 6–7 år gammal.
I Svandammen hade han sällskap av flera andra svanar som också bodde permanent i dammen, men skaran har tunnats ut år efter år. Sedan svanhonan Fanny dog 2003 har Alexander varit ensam.
– Han har haft tre fruar i Uppsala, men har haft lite otur med fruar som har dött. Fast jag tror han haft ett bra liv ändå. Kanske för bra. Det har nog blivit lite väl många bullar, säger Lasse Johansson.

Nu blir det tomt i Svandammen. I alla fall på svanar. Inga nya kommer att placeras där.
– De opereras i ena vingen för att de inte ska kunna flyga i väg och det anses vara oetiskt, säger Lasse Johansson som gissar att dammens namn blir kvar – med eller utan svanar.
– Namnet är så djupt rotat.