Mattias Gardell, professor i jämförande religionsvetenskap, säger att vi i väst hjälper till att finansiera IS på olika sätt.

– Men vi får se om det ändrar sig nu, säger han.

Hur får de sina pengar?

– De flesta stater i närområdet är involverade i ett snurrigt schema genom att de köper olja och annat på den grå marknaden. Man kan tänka sig att en del amerikanska pengar som är avsedda för syriska motståndsmän har hamnat hos IS också. Och genom att vi har gjort det så svårt att komma in i Europa har vi skapat en lukrativ marknad för människosmugglare.

Vilka är IS?

–  IS är inget mysterium. Grunden för IS lades då det folkrättsvidriga amerikanska angreppskriget mot Irak år 2003 friställde Saddams säkerhetstjänster och generaler från sina maktpositioner, vilka de söker ta tillbaka genom en allians med al-Baghdadis salafi-jihadister.

Hur många är de?

– De är svårt att veta exakt, men de uppgifter soim finns tyder på att det inte är särskilt många. Jag skulle tro att de kanske har mellan 30 000 och 50 000 soldater. Och de har ett ganska marginellt stöd i regionen.

Vad vill de?

De bygger en monokulturalistisk statsbildning som utgår från idén att likhet är grunden för social harmoni. De välkomnar alla ansluta sig, på villkor att de ger upp sin särskiljande annanhet och anpassar sig till just IS speciella definition av salafitisk sunnism.  På det sättet påminner de om Sverigedemokraterna och fascistiska rörelser som nazismen som också sjunger monokulturalismens lov. De som anpassar sig till deras regelverk har det ganska bra, medan allt som inte passar in rensas ut. I Raqqa sägs det att det går bra att vara kristen så länge man inte visar det öppet, till exempel. Men för fullvärdigt medborgarskap måste man ge upp sin särskiljande kristenhet.  Vi ser videorna med halshuggningar, men det finns också en annan propagandabild där de målar upp ett homogent och fridfullt paradis med lekande barn, välfungerande myndigheter och marknadshandel.

Hur fungerar IS som stat?

– Man har skolor och bygger vägar. Här får väl forskningen visa mer framöver vad det innebär, men man har börjat med en skalstat där militären och ekonomin är grunden. Sen försöker man fylla det med annan myndighetsutövning.

Varför slår de till i Paris nu?

– Jag är inte övertygad om att terrordåden i Paris verkligen planerades från IS centralt. I så fall hade vi sett propagandavideon redan. Utredningen får väl visa vad det egentligen var. Men min gissning är att ett antal individer i autonoma celler har utfört dåden och hänvisar till IS som naturligtvis tar åt sig äran.

Varför vill de ta åt sig äran?

– Den taktiska strategin för jihadisterna är att sprida fruktan genom att rikta sig mot mjuka mål. Förhoppningen är att det ska skapa en stark repression där de västerländska staterna slår till rasistiskt och antimuslimskt så att fler muslimer känner sig förföljda och orättvist behandlade. Då kan fler lockas att flytta till IS "idealstat" och delta i deras statsbygge. Här finns en fälla utlagd. Och det gäller att vi inte går i den. Våra demokratier kan bara försvara sig från denna form av angrepp genom att förbli demokratier.

LÄS MER: Uppsala utan handlingsplan mot IS-rekrytering