I maj publicerade UNT ett debattinlägg om klimatförändringar som hade författats av meteorologen Pär Holmgren och artisten Staffan Lindberg, båda från Uppsala.

Texten bär rubriken " Framtidskatastrofen är här " och handlar om politikernas flathet inför klimathotet. Debattartikeln fick genast stor spridning på unt.se och 35 000 unika läsare klickade sig in på sidan kort efter publiceringen i maj, vilket var något av ett rekord.

Efter hand ebbade antalet läsare ut men så plötsligt i söndags hände något. Artikeln började spridas i rasande takt via bland annat Facebook och fick drygt 62 000 unika läsare mellan den 10 och 14 augusti.

Staffan Lindberg, den ena artikelförfattaren, blir förvånad när han hör webbstatistiken.

– Oj, oj, oj! Och då är det den första debattartikel jag skrivit , säger han.

Vad tror du den stora spridningen beror på?

– Att artikeln förhoppningsvis var enkelt skriven och pang på.

Staffan Lindberg turnerar runt med en klimatshow för att väcka intresse för klimatfrågorna men tycker att varken politiker eller folk i gemen bryr sig särskilt mycket.

– Vi börjar nu överskrida trösklar där klimatförändringar blir oåterkalleliga. Jag läste nyligen en nyhetsartikel om att avsmältningen i Antarktis kommer att leda till flera meters höjning av havsytan, oavsett vad vi gör.

För några år sedan var klimatfrågan stor i medierna, sedan dog den ut, varför?

– Det finns ett ointresse från samhällstopparna, de vinner inget val på klimatfrågan. Inte heller journalister reagerar, frågan upplevs som alltför stor.