Denana Camo blåser i visselpipan och ett 30-tal ungdomar lyssnar uppmärksamt. Det är dags att dra i gång kvällens träning. Snart hörs skratt och flås om vartannat när deltagarna två och två skuggboxar på det hala underlaget.

– Löpningen är som ett verktyg. De kämpar för målet att springa en mil efter tio veckors träning. Sen kan de sätta upp andra mål – ett speciellt jobb, eller en särskild utbildning, säger Nadja Veysi som är programansvarig för Löparakademin i Uppsala.

Isold Gunnarsdottir är en av dem som nappat på 10-veckorsprogrammet som avslutas med Blodomloppet.

– Jag ha förbättrat min kondition jättemycket. Pustar inte längre i trapporna, skrattar hon.

Hon plussar för projektet och berättar att skolan går bättre. Det är inte lika tungt längre. Friska luften har gjort gott.

Bredvid henne står Mohammed Khalid och Mohammed El-Masry.

De har fått fart på träningen och är tvärsäkra på att klara milen.

Artikelbild

| Bidrar till utveckling. Från dag ett och fram till i dag har alla utvecklats, berättar Nadja Veysi som är programansvarig för Löparakadmin i Uppsala. Snart är tioveckorsprojektet över, och det avslutas med Blodomloppet. I bakgrunden går Camo De Nana igenom nästa tuffa, övning.

– Vi har redan sprungit över en mil, säger de i kör.

Gräsmattan har förvandlats till en grönbrun, kletig massa. Spår från den finns lite här och där på kläderna, men det är det ingen som bryr sig om. Fokus ligger på träningen. Att blir bättre, och nå de uppsatta målen.

Artikelbild

| Stort intresse. De 35 platserna i Löparakadmin är fyllda.

Kolla in träningen i Löparakadmin i inslaget från Stadsträdgården.